Romania are una dintre cele mai mari rate ale pirateriei software din Europa, 68%, aproape dublu fata de media UE si de trei ori mai rau decat in SUA, insa in cinci - zece ani am putea ajunge la o rata de sub 50%, unde se afla acum cateva tari central europene, a spus pentru HotNews.ro, Silviu Hotaran, director general Microsoft Romania.

Rata pirateriei software in Romania a fost anul trecut de 68%, cu doar un procent mai bine decat in 2006 si sase puncte procentuale avans pozitiv fata de 2004, conform unui studiu efectuat de IDC, pentru Business Software Alliance (BSA). Conform datelor, pierderile inregistrate din cauza pirateriei software au fost de 151 milioane de dolari anul trecut, in crestere fata de 114 milioane de dolari in 2006. Desi rata a scazut, pierderile au avansat din cauza variatiilor de curs, dar si fiindca piata a crescut per ansamblu, spun cei de la BSA.

"Nu are cum sa nu scada rata pirateriei, mai ales ca suntem una din tarile cu cea mai ridicata rata. Exista un segment mare de consumatori business unde rata va scadea puternic, asta se vede deja iar software-ul este un motor de crestere economica care ajuta la scaderea ratei de piraterie", a spus seful Microsoft Romania.

El a adaugat ca in segmentul consumatorului individual exista tendinta de a folosi lucruri piratate, dar si Microsoft si alte companii vin in oferta cu o componenta educationala crescuta si se adreseaza tot mai mult zonei consumatorului individual.

"Daca ne gandim ca in jurul nostru Polonia, Ungaria, Cehia au rate de 40-50% trebuie sa ajungem acolo in urmatorii cinci ani, cel mult zece ani, poate si mai repede, eu sunt un optimist. Semnalele arata ca putem", crede Hotaran.

Conform studiului, anul trecut in SUA a fost cea mai mica rata de piraterie software, urmata de Luxemburg, Noua Zeelanda si Japonia, toate sub 25%. Cehia sta cel mai bine din zona Europa Centrala, cu o rata de 39%. Bulgaria avea 68% ca si noi, iar Ucraina 82%. Tarile cu cea mai ridicata rata a pirateriei de soft erau anul trecut Armenia, Banghladesh, Azerbaijan si Republica Moldova, cu peste 90%.

Per total, pierderile cauzate de pirateria software au atins la nivel mondial aproape 48 miliarde de dolari, iar rata a fost de 38%, in crestere cu trei puncte procentuale fata de 2006.

In Romania problema este ca internetul e vazut de prea multi ca fiind un talcioc de unde se pot lua gratis o groaza de lucruri furate, in loc sa fie perceput ca un loc civilizat unde poti avea extrem de usor acces la o multime de lucruri interesante, insa contra cost.

Microsoft a lansat, impreuna cu o serie de organizatii guvernamentale o campanie anti-piraterie numita Falsoft. Organizatiile partenere sunt Business Software Alliance, REACT (organizatie care lupta impotriva contrafacerilor), Uniunea Scriitorilor si Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania.