Autoritatea romana in domeniul protectiei datelor cu caracter personal (ANSPDCP) a dat anul trecut o amenda companiei Vodafone in cazul trimiterii de mesaje comerciale nesolicitate prin SMS (cunoscut ca spam SMS sau m-spam).

Decizia nu a fost publicata pe site-ul Autoritatii, dar informatia a fost facuta publica saptamina trecuta pe bizcity:

„Compania a fost sanctionata cu amenda in cuantum de 1.000 lei pentru savarsirea contraventiei de prelucrare nelegala de date personale, precum si cu amenda in cuantum de 5.000 lei pentru savarsirea contraventiei prevazute de art. 13 alin. (1) lit. l) din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal si protectia vietii private in sectorul comunicatiilor electronice", spune Alina Savoiu, seful biroului juridic al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Contraventia precizata la art 13 alin 1 lit l din legea 506 se refera exact la trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate prin orice metoda automata. Partea care continui sa nu o inteleg si care mi se pare o piedica suplimentare este obligativitatea ceruta de Autoritate, in cazul prevazut de legea 506, a trecerii printr-o procedura stipulata prin legea 677, adica:

“Potrivit legii 677 din 2001, privind protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, utilizatorii de telefonie mobila isi pot exercita dreptul de opozitie, adresand o cerere scrisa, semnata si datata, operatorului in cauza, care este obligat sa raspunda in termen de 15 zile. In caz contrar, utilizatorii se pot adresa ANSPDCP.”

Deci desi as primi mesaje comerciale nesolicitate si deja s-ar fi indeplinit conditiile cerute de lege pentru contraventie, eu tot trebuie sa cer sa fiu desubscris - o conditie suplimentara pe care legea nu o prevede. Atat pe legea 506/2004, cit si pe legea 365/2002. Gresesc undeva ? (de altfel aceleasi idei le-am precizat inca din 2007 prin intermediul unor sesizari din partea APTI).

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.