Valoarea prejudiciilor cauzate de infractiunile informatice a fost de aproximativ 4-5 milioane de euro in 2007, dublu fata de anul anterior, cea mai mare parte a acestora fiind cauzata de fraudele cu carti de credit, potrivit lui Virgil Spiridon, seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice.

"Prejudiciul in cazul infractiunilor informatice creste de la an la an. La nivelul anului trecut, valoarea prejudiciului a fost de 4-5 miloane de euro, dublu fata de 2006, principala componenta fiind fraudele cu carti de credit", a declarat Virgil Spiridon.

In ceea ce priveste numarul infractiunilor, reprezentantul Politiei a explicat ca trendul este crescator, cauza fiind atractivitatea pietei romanesti. Astfel, data in 2006 au fost raportate 831 de infractiuni informatice, anul trecut au avut loc 1276 de infractiuni informatice.

Spiridon a aratat ca are loc o crestere a atacurilor de tip phishing si a compromiterii ATM-urilor. "Daca in urma cu doi ani am avut cateva zeci de cazuri, anul trecut am avut cateva sute. In prezent, suntem la numarul de la sfarsitul anului 2007", a precizat acesta.

Seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Informatice este de parere ca "pentru a preveni fraudele cu carduri, bancile trebuie sa adopte solutii de securitate, precum implementarea tehnologiei cu cip in cazul cardurilor, si existenta unui parteneriat public-privat, intre Politie si banci".