Microsoft ar putea include in viitoarea editie a sistemului de operare Windows comenzi touch - screen, au anuntat sefii companiei, scrie Reuters. Noul Windows, nume de cod "Windows Seven" ar putea iesi pe piata la finele anului viitor, iar utilizatorii ar putea sa "deseneze", sa mute poze sau sa faca zoom pe ele prin comenzi tactile.

Presedintele Bill Gates si CEO-ul Steve Ballmer au prezentat cateva caracteristici ce se vor regasi pe noul Windows bazate pe un soft pe care compania il numeste "multi-touch" ce va fi parte a noului sistem de operare "Windows 7", despre care Ballmer a spus ca ar putea fi lansat la finele lui 2009.

Posibilitatea de a controla softul prin atingeri ale ecranului este un mod de a revolutiona interactiunea dintre utilizator si computer si face ca mouse-ul sau tastatura sa devina invechite.

Ballmer spune ca introducerea unor comenzi touch - screen este un mod interesant de a imbunatati sistemul de operare Windows. In plus e o solutie pentru a concura cu Apple care foloseste comenzi touch - screen la terminalul iPhone care combina caracteristici de PC, computer si telefon.

Bill Gates spune ca, dupa un deceniu de progrese lente, tehnologiile de interactiune om - computer au ajuns la un nivel matur si se pot generaliza in piata. "Suntem intr-un punct de cotitura interesant, azi interactiunea dintre om si calculator se face in special prin mouse, dar in anii ce vin rolul unor lucruri precum vorbirea, tehnologiile vizuale sau cerneala electronica va fi urias in modul in care lucram cu computerul", crede Gates. El se refera la tehnologii prin care utilizatorii pot controla calculatoarele prin intermediul vocii, pot sorta prin astfel de comenzi diferite lucruri si pot scrie prin cerneala electronica, in loc de taste.

Microsoft a prezentat in ultimii ani diferite programe multi-touch, pe ecrane de mari dimensiuni dar si pe pocket PC, iar foarte recent, a prezentat demonstrativ o aplicatie numita "Touchable Paint" prin care utilizatorul deseneaza intr-un fisier cu ajutorul degetelor sau poate naviga prin harti, atingand ecranul.

"Nu vorbim despre inlocuirea completa a mouse-ului", a tinut sa clarifice un oficial al Microsoft. Pe de alta parte, Ballmer spune ca Microsoft vrea sa invete din reactiile pietei la sistemul Vista, lansat in ianuarie 2007, criticat in special la inceput pentru incompatibilitatea cu unele aplicatii mai vechi. Compania a vandut 150 milioane de licente Vista. Sistemul de operare a fost lansat la cinci ani dupa editia precedenta de Windows, iar Microsoft a promis ca nu va mai astepta atat de mult ca sa reinnoiasca sistemul de operare.