Cea de-a doua editie a conferintei eLiberatica, cel mai important eveniment Open Source / Free Software din Romania, a luat startul vineri. Bogdan Manolea si Adrian Spinei au realizat transmisii live pe blogurile lor, scotind in evidenta cele mai importante momente ale conferintei.

Ce spune Bogdan Manolea:

- la conferinta a participat si domnul Pambuccian, care a sustinut o prezentare in stilu-i caracteristic, sustinind si citeva idei interesante, legate de viitorul sistemelor de operare web based, ca si accesul gratuit la continut gratuit, care sa traiasca din publicitate.

- la intrebarea lui Lucian referitoare la ce face Guvernul pentru OSS, domnul Pambuccian a izbucnit sustinind doar neutralitatea tehnologica, dar si orice alta solutie care indeplineste criteriile de interoperabilitate dorite. De asemenea, a sustinut ca reglementarea oricarui continut pe Internet este o prostie (si la acest din urma punct sunt de acord 100%).

- Constantin Teodorescu a avut, tot in stilu-i propriu, o prezentare foarte inspirata si pe intelesul tuturor despre proiectul MCTI de reglementare a furnizarii unor servicii de garantie de identitate electronica pentru accesarea sistemelor de e-guvernare. ( va fi probabil in curind accesibila pe site-ul eliberatica). Proiect interesant, stiam de el - sa vedem daca chiar va merge.

- Zoli Herczeg a avut o prezentare extrem de interesanta despre un termen care parea oximoronic acum cativa ani - Microsoft Open Source projects.

Ceea ce a subliniat si ante-vorbitorul sau Adam Jollans (IBM), este interesul marilor companii de a folosi solutii mixte (unele proprietar, unele open-source) si despre interesul MS despre a-si ajuta clientii sa permita aceste oportunitati. De altfel reprezentantul Microsoft a afirmat ca deja MS e decis sa pune o parte din IPR-ul sau sub licente OS ( Vezi http://www.codeplex.com/)

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.

Ce spune Adrian Spinei:

Felix Enescu/Gartner Romania:

* suntem calare pe cel de-al doilea val al open source, massive adoption

* urmeaza al treilea val, open source just another product

* grafice frumoase dar un pic descurajante

Bogdan Manolea despre legislatia romaneasca si cum sa faci un business open-source (hmmm, sau nu):

* util in special studentilor din audienta

* notiuni elementare despre cum sa-ti deschizi propria firma/PFA/AF

* ce inseama si cum functioneaza un PFA

* nume, marci

Constantin Teodorescu/secretar de stat MCTI:

* OpenID in administratia publica, prezentarea este surprinzator de amuzanta

* haha, si-a facut un cont OpenID cu identitatea lui Vanghelie, pentru a demonstra lipsa de verificare la crearea de cont “default”

* certificare la notaru’ Balan :), two-factor authentication unde al doilea factor este o sticla, bun așa

* proiect pilot: “Vodafone Romania OpenID“, Orange si Romtelecom in teste, Zapp au demarat si ei, BancPost ar dori sa participe si ei. Interesant !

* in 2-3 luni va fi posibil ca 6 milioane de posesori de mobile sa aiba verificare de identitate via OpenID, proiectul de lege este pe rol, s-au dat acatiste chiar azi dimineata deci totul este ok

* pas mal, domnule Teodorescu

Louis Suarez-Potts/OpenOffice.org:

* suita Office gratuita (pentru cine nu stia inca)

* adoptie larga, millions downloading as we speak, majoritatea download-urilor sunt la versiunea pentru Windows si nu pentru Linux

* da exista si componente Java, dar OpenOffice este scris in C

* OOo are suport profesional/comercial; este in marea majoritate a cazurilor interoperabil cu versiunile pre-2007 ale formatelor Microsoft Office, probleme minore doar in anumite cazuri particulare

Citeste integral si comenteaza pe blogul lui Adrian Spinei