Domeniul de internet .ro, al tarii noastre, este printre primele cinci cele mai riscante din lume, intr-o ierarhie a domeniilor de net in functie de ponderea site-urilor care prezinta amenintari informatice. Romania se afla pe locul cinci al clasamentului, din moment ce 7% dintre site-urile cu extensia .ro pot afecta PC-urile, conform unui studiu al McAfee. Cel mai periculos domeniu este al statului Hong Kong, in timp ce al Finlandei e cel mai sigur.

Studiul plaseaza Romania pe locul cinci, cu un loc mai jos fata de anul trecut, iar 6,75% din site-urile cu extensia .ro sunt considerate a fi periculoase. Hong Kong (.hk) e pe primul loc, cu 19% dintre site-uri avand un risc. Locul doi e ocupat de China (.cn.), al treilea de Filipine (.ph), iar al patrulea de Rusia (.ru). Pe de alta parte, cea mai sigura destinatie online este Finlanda (.fi), cu doar 0,05% din site-uri cu probleme, iar Japonia (.jp) este pe locul secund.

Raportul arata ca posibilitatea de a downloada spyware, adware, virusi si alte programe nedorite a crescut cu 41%, fata de 2007.

McAfee a ajuns la aceste concluzii utilizand aplicatia SiteAdvisor care "surfeaza" web-ul si testeaza multe lucruri, de la programe puse pentru a fi descarcate, screen-savere, programe de upload pentru fotografii si inscrieri la conturi de mail si fluxuri de stiri.

Studiul McAfee a comparat si clasat domeniile din punct de vedere al riscului amenintarilor informatice indentificate pe site-uri, printre care spyware, adware, virusi informatici, spam, aparitia unui numar excesiv de pop-up-uri, sau link-uri catre alte pagini de Internet considerate riscante. Concluziile au decurs din analizarea a 9,9 milioane de site-uri cu trafic intens

Vorbitorii de engleza, spun cei de la McAfee, nu ar trebui sa se simta in siguranta numai fiindca numarul cel mai mare de site-uri cu probleme tin de domeniile unor tari indepartate. Ei spun ca multe din site-urile ce prezinta amenintari informatice sunt prezentate in engleza si dau exemplul Romaniei unde 9 din zece site-uri .ro sunt in engleza.

McAfee spune ca, in medie, cineva care navigheaza pe internet are o sansa din 20 sa infecteze computerul daca descarca un fisier la intamplare, insa sansele cresc la 1:10 daca fisierul e din domeniul .it al Italiei si ajung la 1:7 daca fisierul e de pe un site .ro.