Inginerii de la Los Alamos National Laboratory si IBM Corp au prezentat supercomputerul Roadrunner despre care ei spun ca e cel mai rapid din lume, fiind capabil sa efectueze 1.000 de trilioane de calcule pe secunda. La proiect s-a lucrat sase ani si s-au investit 100 milioane de dolari, scrie CNN.

Supercomputerul va fi utilizat in cercetarile legate de armele nucleare, dar si pentru simularea exploziilor nucleare.

Seful National Nuclear Security Administration spune ca Roadrunner este un "demon al vitezei" care poate rezolva probleme foarte complicate. Oficialii spun insa ca supercomputerul poate fi folosit si in alte segmente, precum inginerie, medicina si stiinta, de la dezvoltarea de biocombustibili si desginul unor masini mai eficiente, pana la gasirea unor terapii antidrog si servicii pentru finante.

Pentru a da o idee despre capacitatile supercomputerului trebuie spus ca, daca toti cei sase miliarde de pamanteni ar lucra fiecare non-stop pe cate un pocket PC, le-ar trebui tuturor 46 de ani sa faca ceea ce Roadrunner poate face intr-o singura zi, mai scrie CNN.

Supercomputerul se afla acum in laboratorul IBM din Poughkeepsie, New York, dar va fi mutat luna viitoare la Los Alamos National Laboratory in New Mexico. Computerul cantareste 225 de tone si are aproape 7.000 de procesoare dual-core. Cei care l-au construit spun ca e de doua ori mai rapid decat sistemul IBM Blue Gene care si el e de trei ori mai rapid decat orice alt supercomputer.