O stire trecuta destul de usor cu vederea saptamina trecuta aduce in prim-plan o discutie referitoare la reglementarea retelelor sociale pe Internet sau mai bine zis precizarea ori interpretarea regulilor actuale.

Stirea este produsa de ENISA (European Network and Information Security Agency), un organism european destul de recent infiintat, care in raportul sau anual nedefinitivat atinge aceste subiecte.

Ca retelele sociale incep sa devina un fenomen al Internetului nu ne mai mira. (vezi un articol bun - ca de obicei - al lui Dragos Manac - Reteaua Sociala pentru Incepatori). Ca putini oameni inteleg ca o data ce ti-ai pus pozele si datele acolo, e posibil sa le copieze si altii - e o realitate. Dar dincolo de anumite clarificari ale actelor normative privind dreptului de autor sau datele personale (care totusi nu pot rezolva in mod exhaustiv problema cita vreme avem de-a face cu fenomene globale), apar alte chestiuni sensibile legate in general de utilizarea acestor retele de catre minori.

Si aici problema este cu mult mai complicata. In proiectul avut cu CJI am avut sansa sa inteleg nu numai ca mai toti liceeni au un cont pe hi5, dar si ca stiu atit de putin despre ceea ce le poate rezerva o retea sociala, dincolo de a fi cool si misto.

O profesoara ne-a aratat saptamina trecuta pozele publicate de o tinara eleva de 12 ani care erau la limita dintre socant, teribilism si legal: de la cum sa arati mai matura decit esti, la imagini fumind si din pe git o bere … pina la poze cu cutitul pe venele de la mina si cu texte sinucigase. Nu cred ca Internetul este cel care creeaza aceste idei, dar poate fi factorul care le exhibitioneaza mai mult decit trebuie.

De aceea spun ca ideile de reglementare ale ENISA pentru retelele sociale (care deja a facut niste recomandari de securitate pentru site-urile de social networking) nu vin pe un teren viran.

In schimb, cred ca este insuficient exploatata si explorata problema - mai ales la nivel national. Elemente cheie cum ar fi constientizarea si educatia, care eu le consider concepte de baza in abordarea problemei, ramin insuficient abordate.

Deci: keep your eyes open !

Comenteaza pe blogul lui Bogdan Manolea.