Bill Gates isi incheie pe 27 iunie oficial job-ul de zi cu zi la Microsoft si se va dedica activitatior caritabile la The Bill and Melinda Gates Foundation, scrie AFP. Gates paraseste Microsoft la 33 de ani dupa ce a infiintat compania si de-a lungul timpului a transformat-o in cel mai mare producator de software.
Totusi, retragerea lui Gates nu este totala, din moment ce va ramane presedinte non-executiv al consililului de administratie.
Retragerea lui Bill Gates are loc intr-un moment delicat pentru Microsoft, al carei model de afaceri - programele cu plata - este fragil. Compania a incercat, fara succes, sa achizitioneze Yahoo!, numarul doi mondial pe piata publicitatii online, si trebuie sa gaseasca noi modalitati de a se dezvolta in acest sector.
"Nu cred ca se vor petrece schimbari drastice dupa ce Gates va pleca", crede Matt Rosoff de la firma Directions On Microsoft. "daca crede ca ceva e extrem de important si ii spune lui Ballmer, acesta il va asculta", adauga Rosoff.
Analistii spun ca Microsoft se cam chinuie dupa ce Gates a renuntat acum cativa ani sa se mai implice in activitatile de management. Microsoft a ratat o serie de ocazii, iar programele Windows si Office nu au fost un real succes, mai noteaza AFP.
Diversificarea activitatilor este cruciala pentru Microsoft, deoarece viitorul este nesigur pentru principalele doua surse de venit ale sale, sistemul de operare Windows, in baza caruia functioneaza 90% dintre computerele din lume, si suita de programe Office (care include Word, Excel si Powerpoint). Aceste produse sunt cele care genereaza profiturile operationale ale companiei.
In ceea ce priveste Windows, cea mai recenta versiune, Vista, lansata la finele anului 2006, a generat o serie de critici si progreseaza foarte lent, Microsoft vanzand pana acum doar 150 de milioane de licente, majoritatea utilizatorilor sistemului de operare preferand sa pastreze versiunea XP. Vista nu a castigat teren in raport cu XP si din cauza incompatibilitatii noii platforme cu numeroase programe si periferice. Astfel, Microsoft a fost obligata sa accepte sa furnizeze in continuare pietei Windows XP, insa nu va mai face acest lucru incepand cu 30 iunie.
Un alt generator de venituri pentru Microsoft este suita de programe Office, care se confrunta cu o competitie din ce in ce mai mare din partea produselor gratuite, cum ar fi programele online ale Google, cele gratuite de tipul Star Office ori Open Office sau Lotus Symphony al IBM. IBM sustine ca o companie cu 20.000 de salariati ar economisi circa opt milioane de dolari pe an din licentele platite catre Microsoft daca ar folosi Lotus Symphony.
La preluarea conducerii Microsoft, Steve Ballmer se afla sub o serie de presiuni, in special dupa ultimele trei luni, in care a avut loc tentativa de preluare a Yahoo!.
Ballmer a spus ca, in cazul deciziilor importante, "il voi consulta pe Bill Gates, prietenul si colegul meu", precizand ca acesta reprezinta "o resursa extraordinara".
Bill Gates a devenit o legenda a informaticii la varsta de 30 de ani si are o avere evaluata in prezent la 58 de miliarde de dolari, fiind al treilea cel mai bogat om din lume, dupa Warren Buffet si Carlos Slim. Pana in 2006, Gates s-a plasat pe prima pozitie a clasamentului celor mai bogati oameni din lume realizat de revista Forbes pentru 13 ani consecutiv.
Gates a inceput sa fie interesat de computere in 1973, an in care a intrat si la Harvard, universitate unde a stat numai doi ani. La 19 ani, Gates si prietenul lui, Paul Allen, si-au infiintat propria companie, Microsoft lansandu-se pe 4 aprilie 1975. Compania a fost listata la bursa in 1986.
In anul fiscal 2006-2007, cifra de afaceri a companiei a fost de 51,12 miliarde de dolari, profitul ridicandu-se la 14,07 miliarde de dolari.