Microsoft inceteaza luni comercializarea sistemului de operare Windows XP catre marii retaileri si catre producatorii de computere, in ciuda protestelor unor utilizatori de PC-uri care nu vor sa treaca la succesorul XP, Vista, scrie Associated Press. In Romania, XP nu mai poate fi cumparat de catre partenerii de retail sau direct OEM, insa pana la finele lui ianuarie 2009 poate fi achizitionat de partenerii din canalul "system builder", companii mai mici care cumpara prin intermediul distribuitorilor, si nu direct de la Microsoft.

"Windows XP nu mai poate fi achizitionat de catre partenerii retail sau Direct OEM, insa pana la data de 31 Ianuarie 2009 el poate fi achizitionat de catre partenerii din canalul system-builder. Pentru Romania, acest lucru inseamna ca partenerii din canalul Direct OEM, care sunt Brinel, Comrace, Complet Electroserv, Depozitul de Calculatoare, ETA2U, Flamingo, K-Tech, Maguay, isi vor focaliza business-ul de sisteme de operare preinstalate pe Windows Vista.", a spus pentru Hotnews.ro, Tudor Galos, Windows Business Group manager pentru Romania.

El adauga ca acest lucru nu reprezinta o schimbare puternica, deoarece la ora actuala o proportie de peste 75% din vanzarile de calculatoare cu sisteme de operare Windows sunt reprezentate de calculatoarele cu Windows Vista preinstalat. In Romania, Windows XP versiunea OEM va mai putea fi achizitionata de catre partenerii Microsoft de la distribuitorii autorizati pana la data de 31 Ianuarie 2009.

Teoretic, computerele pe care le vor vinde marii producatori vor avea de acum sistemul Vista, iar utilizatorii care vor neaparat XP vor trebui sa si-l instaleze dupa ce-si cumpara calculatorul.

Un grup mare de utilizatori de PC-uri au postat o petitie pe site-ul InfoWorld si cer Microsoft sa mentina XP la vanzare pana ce urmatorul sistem de operare, Windows 7, va intra pe piata probabil la anul.

Pe de alta parte, Microsoft anunta saptamana trecuta ca extinde suportul tehnic pentru XP pana in 2014, cu mult peste termenul anuntat mai demult, 2009. Referitor la acest aspect, CNN noteaza ca suportul oferit celor cu XP va fi contra cost, iar Microsoft va mai scoate bani buni cu acest sistem de operare, lansat acum sapte ani.

Microsoft a lansat XP in Romania la finele lui octombrie 2001, iar Vista a sosit la inceputul lui ianuarie 2007.=