Guinness World Records a confirmat oficial ca Mozilla a doborat recordul mondial pentru cel mai mare numar de descarcari de soft intr-o singura zi. Recordul a fost doborat in iunie, cand s-au inregistrat 8.002.530 de descarcari pentru browser-ul Firefox 3.0.

Cifra oficiala a fost confirmata dupa ce au fost verificate toate download-urile, astfel incat sa fie excluse descarcarile multiple sau nefinalizate, anunta BBC.

"Aici, la cartierul general al Mozilla, cred ca toti nu ne dorim decat sa mergem sa ne culcam, dupa ce recordul a fost confirmat oficial. Suntem cu totii foarte obositi", a declarat directorul de marketing Mary Colvig.

"A mobiliza opt milioane de utilizatori de internet intr-o singura zi este o realizare impresionanta. Ca arbitru al celor mai uimitoare intamplari din lume, Guinness World Records confirma acest record", a declarat Gareth Deaves, de la Guinness World Records.

Un moment dificil in stabilirea noului record a aparut in momentul in care, la lansarea softului, serverele au cedat, din cauza numarului mare de utilizatori care verificau daca noua versiune este disponibila.

In cinci ore de la lansarea programului, numarul descarcarilor pentru Firefox 3.0 a depasit cifra de 1,6 milioane inregistrata de Mozilla in urma cu doi ani, in 2006, cu browserul Firefox 2.0. Cel mai mare numar de descarcari a fost de 9.000 pe minut. De la lansarea browserului open source, peste 28 de milioane de utilizatori au descarcat noua versiune propusa de Mozilla.

O alta realizare a browserului este depasirea cotei de piata de 19%, ceea ce face din Firefox numarul doi pe piata, dupa Internet Explorer. Potrivit specialistilor, Firefox ar putea depasi bariera de 20% in aceasta luna.

Mozilla va continua sa asigure suport pentru Firefox 2.0 pana la mijlocul lui decembrie, cand se asteapta ca utilizatorii sa fi trecut la noua versiune Firefox 3.0.