Google, obligata de justitie sa transmita catre Viacom IP-urile si listele complete cu ce au vizionat utilizatorii YouTube
Judecatorul Louis Stanton a ordonat joi Google sa transmita Viacom baza de date a YouTube cu numele de useri, liste cu ce au vazut online, cu ce au incarcat pe site si adresele IP.
Voci din piata spun ca hotararea atenteaza la confidentialitate si ameninta sa expuna date foarte personale, incalcand astfel legi mai vechi.
YouTube a spus ca va incerca sa gaseasca o cale de mijloc, sa respecte si cererea justitiei, insa si dreptul utilizatorilor la confidentialitate. Viacom spune ca are nevoie de aceste date pentru a demostra "tipare" ale pirateriei pe internet, subiect care sta in centrul disputei cu Google. Viacom a tinut sa risipeasca temerile si a spus ca nu va ajunge sa identifice utilizatorii individuali. Informatiile vor servi drept dovezi pentru cazul contra YouTube si utilizatorii individuali nu vor avea de suferit.
Google s-a declarat dezamagita ca Viacom a primit dreptul de vedea "istoria" fiecarui utilizator YouTube, ce a vizionat, ce a incarcat pe site, insa va cere Viacom sa respecte confidentialitatea fiecaruia. Google vrea sa "anonimizeze" log-urile, inainte de a le trimite Viacom, pentru a nu mai exista legatura intre datele personale ale unui user si istoria sa pe site-ul de video sharing.
Totusi, victoria Viacom n-a fost totala, pentru ca gigantul media nu a obtinut codul sursa al motorului de cautare de pe YouTube si nici codul aplicatiei de identificare video care permite gestionarea cererilor de retragere de pe site a continuturilor piratate.
Viacom, proprietar al studiourilor Paramount and MTV Networks, spune ca pe YouTube au fost postate circa 160.000 de clipuri care ii apartineau si nu ar avea ce cauta pe site fara acordul sau. Clipurile au fost vizionate de circa 1,5 miliarde de ori. Viacom spune ca a pierdut, in timp ce YouTube a castigat din publicitate, "pe spatele" unor clipuri care nu-i apartineau.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
SUA reprezinta un loc al extremelor, iar justitia lor nu face exceptii.
Daca, va mira decizia acelui judecator, va reamintesc unlele legi "locale" din State:
-Soferilor li se interzice sa conduca un autovehicul legati la ochi
-Este ilegal sa impingi un elan viu dintr-un avion aflat in miscare
-Hotii au dreptul sa-l actioneze in judecata pe proprietarul casei
pe care au jefuit-o daca s-au ranit in timpul operatiunii
-Fluieratul sub apa este interzis
-Detonarea unui dispozitiv nuclear in oras atrage dupa sine plata unei amenzi de 500 dolari
:-)
S-au rugat cu cerul si cu pamantul de Google agentiile pt protectia intimitatii sa nu retina datele de identificare pt ca mai devreme sau mai tarziu era clar ca vor transpira. Sunt prea multe si prea interesante pt tot felul de interese pt a le proteja indefinit. Cine crede ca Viacom nu e interesat de istoria intereselor oamenilor e naiv. Cine spunea de Big Brother nu gresea. A fost pregatit de mult. Show-ul Big Brother ne-a obisnuit doar cu idea.
Dar multi nu realizeaza gravitatea situatiei pt ca probabil nu considera ca exista vreo miza: "E, si ce daca stie cineva stie ca m-am uitat la nu stiu ce filmulet sau am cautat nu stiu ce informatie. N-am nimic de ascuns", suna o replica clasica.
Altii au inceput sa fie preocupati ca se fac profile personale, adica sa stie corporatia sau cine cumpara datele (e.g. guvernul) care e profilul tau personal de vizionari (ce ai vazut, cand, cat de des, etc): "E, nu-i bai asa mare, si la magazinul din colt cand ma duc s-ar vedea ce tipar de consumator am".
Problema uriasa a transpirarii acestor date devine evidenta cand ne gandim la situatiile sensibile care se creaza intr-o lume post-intimitate.
E foarte greu sa controlezi vanzarea acestor date (cine poate controla un copy-paste). Vom vedea persoane incomode carora le sunt expuse vizionarile pentru a fi compromise, angajatori care isi spioneaza angajatii (ceea ce se intampla deja in multe companii), studierea intereselor populatiei unui stat inamic, etc.
Adica tot ce cautam noi cu Google este pastrat intr-un mare fisier. Cum intentiona Google/Youtube sa foloseasca aceste informatii? Ce spera Viacom sa obtina din acestea? Cu siguranta, chestiuni mai importante si mai valoroase decat drepturile de autor. Oribil. De ce ne temeam nu am scapat. Interesant de observat ca in ultima vreme, anumite guverne candva democrate descopera gustul dulce al terorii staniliste.
Pe de alta parte inteleg necesitatea Google de a monitoriza comportamentul utilizatorilor, din aceste date putand fi trase invataminte care vor duce la imbunatatirea serviciilor. Ceea ce nu inteleg este ce nevoie are Viacom de aceste informatii. As baga mana in foc ca motivul declarat este doar un pretext... Oricum sunt niste nesimtiti.
Cat despre promisiunea Viacom... eu nu prea inteleg la ce ii trebuie logurile. Episoadele pe care le-am vazut eu aveau cam vreo 10000 de vizionari. Era cam la mintea cocosului ca erau piratate masiv. Nu stiu de ce dovezi in plus aveau nevoie, dar e clar ca cer IP-urile ca sa bage lumea la puscarie.