Intel a lansat a doua generatie a procesoarelor Centrino pentru laptop-uri si spune ca noua tehnologie intra pe 250 de computere portabile, iar in urmatoarele trei luni va lansa alte noi procesoare, inclusiv primul de tip quad-core pentru laptop-uri, scrie The Wall Street Journal.

Gama Centrino, introdusa pentru prima oara in 2003, include un microprocesor, un chip set si procesoare pentru wireless networking. Versiunea Centrino 2, lansata luni la San Francisco cu cateva sapatamani intarziere fata de termenul initial, ofera performante mai ridicate, viteza mai mare a tehnologiei Wi-Fi si procesoare care consuma cu 30% mai putina energie decat predecesoarele sale.

Intel trebuia sa lanseze noile chipuri la inceput de iunie, insa a amanat momentul din cauza unor probleme la circuitele grafice, dar si fiindca au aparut obstacole la acte.

AMD, concurentul lui Intel a lansat in iunie noi procesoare pentru laptop-uri, iar directorii companiei spun ca noile produse Intel vin tarziu, iar parintii care aleg sa le ia vara computere portabile copiilor vor alege AMD.

Noua generatie Centrino combina doua lucruri: capabilitatile Wi-Fi, ce pot fi folosite la cel mult 100 de metri de hot - spot - si tehnolgia WiMax care permite transferul de date la distante mult mai mari.

Laptop-urile, portabile fiind, se preteaza extrem de bine la tehnolgiile wireless, in timp ce desktop-urile vor ramane legate de tehnologile "terestre" - cablu si modem.

Studiile IDC arata ca anul acesta vanzarile de laptop-uri ar trebui sa creasca cu 35%, pana la 145 milioane de unitati, in timp ce livrarile de desktop-uri vor avansa mai lent, cu numai 2%, pana la 157 milioane de unitati. E de asteptat ca la anul, portabilele sa depaseasca computerele "fixe".