Microsoft Corp a afisat, joi, un profit trimestrial si previziuni sub asteptarile analistilor de pe Wall Street, motivand rezultatul prin conditiile economice "dificile", ceea ce a determinat deprecierea actiunilor cu 6%, relateaza Reuters.

Pentru cel de-al patrulea trimestru fiscal, ce s-a incheiat in iunie, Microsoft a anuntat un profit net de 4,3 miliarde dolari, echivalent cu 46 centi/actiune, in crestere fata de profitul de 3,04 miliarde dolari, 31 centi/actiune, in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile au crescut cu 18%, la 15,84 miliarde dolari.

Castigurile au fost cu un cent sub previziunea medie a analistilor, de 47 cent/actiune.

Producatorul de software, ce a avut numeroase tentative de a prelua Yahoo Inc, a precizat ca estimeaza in cotinuare conditii economice dificile pentru restul anului 2008, inainte ca situatia sa se amelioreze in prima jumatate a anului viitor.

"Avem de-a face cu un mediu dificil. Este clar ca si alte companii au de suferit", a declarat directorul financiar Microsoft, Chris Liddell, in cadrul unui interviu acordat Reuters. "Situatia nu ne-a afectat semnificativ", a subliniat acesta.

Cu toate acestea, pentru trimestrul curent Microsoft a prevazut castiguri per actiune de 47-48 centi si venituri intre 14,7 si 14,9 miliarde dolari, sub estimarile medii ale Wall Street, de 50 dolari/actiune si venituri de 15,06 miliarde dolari, potrivit datelor Reuters.

Cel mai mare producator de software din lume a facut fata incetinirii economice din Statele Unite majorand vanzarile in pietele emergente si oferind o gama diversificata de produse clientilor corporatisti si consumatorilor.

Andy Miedler, un analist din cadrul Edward Jones, a spus ca grupul Microsoft nu este imun fata de conditiile economice dificile si ca a fost normal pentru companie sa-si reduca previziunile.

Un sector deosebit de afectat de incetinirea economiei americane este, potrivit lui Liddell, cel al publicitatii online, o afacere in care Microsoft concureaza cu Google Inc.

Google a afisat, de asemenea, rezultatele trimestriale joi, anuntand ca sectorul publicitatii online s-a mentinut la un nivel bun in ciuda conditiilor economice. Google a afisat o crestere a profitului trimestrial sub asteptari, de 35%.

Sursa: NewsIn