Yahoo! a mai castigat timp in incercarea sa de a ramane independenta, in ciuda avansurilor Microsoft, dupa ce s-a impacat cu miliardarul Carl Icahn, care a primit trei locuri in consiliul director al companiei: unul pentru el si alte doua pentru colaboratorii apropiati, scrie Financial Times. Analistii spun ca pactul dintre Icahn si Yahoo! nu pune capat discutiilor cu Microsoft, chiar daca Yahoo! a respins o alta oferta de preluare cu putin timp in urma.

Icahn, care propusese inlocuirea celor noua membrii ai consiliului de conducere al Yahoo!, cu oameni propusi de el, la adunarea generala din 1 august, a fost de acord sa renunte la atitudinea ostila fata de sefii Yahoo!, in schimbul unui loc in consiliu, plus alte doua pentru persoane pe care le va numi el.

Intelegerea ii forteaza pe sefii Yahoo! sa colaboreze cu un critic fervent care a cerut cu tarie inlocuirea sefului Yahoo!, Jerry Yang, in ultimele saptamani.

Unul dintre nominalizatii lui Icahn este Jonathan Miller, fost sef al companiei rivale AOL, despre care Youssef Squali, analist la Jefferies, a spus ca ar putea fi pus la conducerea Yahoo!, daca Jerry Yang nu pune compania pe picioare.

Era de asteptat ca Yahoo! sa ajunga la un compromis cu Icahn si, desi miliardarul a incercat sa intarate tot mai multi actionari contra directorilor, efectele au fost sub asteptari.

Desi detine numai trei locuri dintr-un consiliu care se extinde de la noua, la 11 membri, analistii cred ca prezenta lui Icahn creste sansele ca Microsoft sa cumpere in totalitate Yahoo! sau macar o parte din ea. "Exista oameni in afara Yahoo! care sustin o intelegere cu Microsoft, iar acum exista si in interior oameni care doresc asta", a declarat un actionar al Yahoo!. Un alt actionar crede ca daca Yang nu va reusi sa imbunatateasca situatia Yahoo!, presiunea asupra sa urmeaza sa creasca la adunarea generala din 2009.

Icahn detine aproximativ 5% din actiunile companiei online, el fiind astfel al doilea mare investitor institutional al Yahoo!