Cercetatori din cadrul Universitatii Berkeley din California au reusit, in premiera, sa "camufleze" obiecte tri-dimensionale folosind materiale create artificial care redirectioneaza lumina in jurul obiectelor, informeaza BBC. Anterior, oamenii de stiinta reusisera sa faca invizibile doar obiecte foarte subtiri, scrie FoxNews.

Descoperirile echipei de cercetatori condusi de Xiang Zhang vor fi publicate saptamana aceasta in revista "Nature and Science". Realizarea aduce stiinta mai aproape de a putea "ascunde" in intregime oamenii, lucru ce poate avea multiple aplicatii, multe dintre ele in domeniul militar.

Descoperirea cercetatorilor americani a fost realizata la o scara foarte mica, la nivel microscopic, dar oamenii de stiinta spun ca principiile folosite pot fi intr-o zi utilizate la scara mult mai mare.

"Sistemul functioneaza asemanator cu apa care curge in jurul unei pietre. Pentru ca lumina nu este absorbita sau reflectata de obiect, ci "indoita" in jurul sau, noi vedem doar lumina din spate", au declarat cercetatorii citati de BBC.

Materialele capabile sa functioneze astfel se numesc "metamateriale" si au puterea de a devia radiatia electromagnetica in jurul obiectelor. Aceste materiale nu se gasesc in natura si abia recent tehnologia le-a permis oamenilor de stiinta sa lucreze la o scara atat de mica astfel incat sa le poata crea. Echipa lui Zhang a construit materialul la o scara de 0,00000066 metri, scrie TimesOnline.