Presa mondiala relateaza pe larg cum Apple a admis, prin vocea sefului Steve Jobs, ca are posibilitatea de a gestiona de la distanta aplicatiile de pe terminalele iPhone ale utilizatorilor, in ideea de a sterge programele pe care le considera ca fiind daunatoare. Publicatiile internationale au relatat pe larg declaratia lui Jobs si au atras atentia ca Apple ar putea sterge si aplicatii cu care nu este de acord.

Jobs a explicat ca terminalul are un mecanism care ii permite telefonului sa contacteze site-ul Apple si astfel pot fi sterse automat programe pe care compania le considera periculoase. Steve Jobs a subliniat ca "butonul" a fost instalat ca precautie, nu pentru a fi folosit des. El spune ca spera sa nu fie niciodata nevoie de el, insa a adaugat ca ar fi fost o dovada de iresponsabilitate ca o astfel de varianta sa nu existe. Seful Apple spune ca aplicatia e buna mai ales daca din greseala, prin magazinul App Store e vanduta o aplicatie daunatoare, care altfel nu ar putea fi stearsa decat de utilizator.

Totul a iesit la iveala dupa ce acum putin timp un hacker a gasit in sistemul de operare al telefonului o linie de cod care permite Apple sa stearga de la distanta de pe terminale aplicatii cu care nu este de acord. Cei care vor sa-si cumpere in mod legal softuri pentru iPhone pot sa o faca de pe magazinul online App Store, unde tot ce se vinde trebuie sa fie aprobat in prealabil de Apple.

Multe publicatii au criticat faptul ca Apple a scos in ultimele zile multe aplicatii din magazinul online, fara a da explicatii. Printre programele eliminate se afla unul care costa doar 1.000 de dolari si afisa pe ecran o bijuterie lucitoare si textul "I am rich" (Sunt bogat)

Jonathan Zdziarski, cel care a descoperit acest "buton", a dat pe blogul sau si o solutie simpla de a-l dezactiva si a spus ca s-a simtit deranjat de faptul ca Apple poate sa controleze continutul telefonului sau.