Infractiunile informatice comise de hackerii din Romania au prejudiciat in acest an mai multe companii si persoane fizice din Europa si SUA, cu circa 150 de milioane de dolari, au declarat reprezentanti ai Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), citati de Realitatea TV.

In opinia serviciilor secrete din Romania, suma de 150 de milioane de dolari reprezinta, de fapt, doar jumatate din pagubele reale. Surse din cadrul acestor servicii sustin ca, in prezent, hackerii romani sunt printre cei mai de temut din lume, iar infractiunile informatice au capatat, in 2008, valente fara precedent

Conform statisticilor publicate de NewsIn, in primele sase luni ale acestui an, au fost inregistrate 436 de infractiuni comise de hackerii romani, prin intermediul internetului.

In urma acestor infractiuni, 365 de persoane au fost sau sunt cercetate penal.

Din cauza inmultirii infractiunilor informatice, IGPR a reorganizat serviciul de profil din subordine, transformandu-l intr-o directie cu patru servicii specializate numai pe acest gen de infractiuni. De asemenea, serviciile secrete din Romania au avut intalniri cu unitatile similare din statele UE si din SUA.

Printre cele mai cunoscute infractiuni savarsite de hackeri romani de-a lungul timpului s-au numarat:

  • in 1999, patru baieti si doua fete, "adunati" sub titulatura "Pentaguard", au spart mai multe retele guvernamentale din China si America. Aliati cu o organizatie similara din Rusia, ei au spart peste 20 de servere guvernamentale, au distrus serverul Fortelor Armate ale SUA stationate in Coreea si chiar au intrat in sistemul defensiv al armatei americane.
  • Victor Faur a spart reteaua NASA, a Marinei Americane si a Departamentului American de Energie, a patruns in peste 150 de computere ale administratiei americane, cauzand pagube de 1,5 milioane de dolari.
  • In aprilie 2008, Vlad Duiculescu, cunoscut sub nick-ul de "Vladutz", a fost arestat, fiind acuzat ca a pagubit cu aproape doi milioane de dolari site-ul de licitatii on-line eBay.

Specialistii spun ca infractiunile informatice s-au inmultit in ultima perioada dupa ce unii hackerii s-au asociat cu membri din lumea interlopa. Spre exemplu, anchetatorii spun ca atacul asupra BancPost de anul acesta a fost orchestrat de clanul Camatarilor. De asemenea, in ultimii ani, romanii s-au specializat in atacuri tip phishing, fiind atacate, printre altele, bancile Raiffeisen si Bancpost.