Microsoft a lansat Photosynth, un serviciu gratuit la care utilizatorii pot incarca fotografii facute intr-un anumit loc, iar programul le combina pentru a permite o "plimbare" virtuala prin acel decor, scrie Bloomberg. Joi, imediat dupa lansare, pe site au intrat atat de multi utilizatori incat un timp pagina nu a mai fost functionala.

Photosynth analizeaza in detaliu fiecare poza pentru a-i determina asemanarile cu celelate si exploateaza datele colectate pentru a determina unde a fost facuta fotografia in raport cu celelalte. Apoi, programul "lipeste" si combina poze facute in diferite unghiuri, iar utilizatorul poate face zoom si se poate "plimba" virtual prin acel loc.

Softul a fost prezentat anul trecut intr-o varianta preliminara, iar pana acum a fost folosit de NASA si BBC. Cei de la Microsoft spun ca vor lansa si o varianta pentru clientii companii.

Microsoft spune ca tehnologia de pe Photosynth ar putea fi utilizata pentru imbunatatirea cautarii de pe telefoanele mobile. Astfel, in viitor omul ar putea face poza unei cladiri iar telefonul ii va spune exact unde se afla, ori daca face o poza unui afis la cinema, ar putea vedea apoi pe telefon un mic material de prezentare al filmului.

Tehnologia utilizata de Photosynth a fost dezvoltata de Live Labs al Microsoft si University of Washinghton.

Microsoft a admis ca site-ul nu a mers ore bune fiindca, desi s-a pregatit pentru mult trafic, site-ul nu a rezistat si compania a fost nevoita sa intervina.