O reclama pentru terminalul Apple iPhone a fost interzisa in Marea Britanie pe motiv ca induce in eroare clientii din cauza ca nu explica limitarile iPhone la navigarea pe internet, scrie The Guardian. Viitorilor cumparatori li se promitea acces la toate partile internetului, insa telefonul nu ruleaza aplicatii Flash sau Java, iar paginile nu arata la fel ca pe PC.

Autoritatea pentru Standarde in Publicitate a dispus ca reclama sa nu mai fie difuzata in aceeasi forma pe TV. Reclama prezinta capacitatile de navigare pe net ale iPhone si se spune ca toate partile internetului sunt disponibile de pe terminalul Apple. Insa, autoritatea britanica a primit doua plangeri care precizau ca ceea ce sustine Apple este fals, pentru ca telefonul nu ruleaza aplicatii Java sau Flash.

iPhone foloseste browser-ul web Safari, care are la baza programe open-source, insa detaliile grafice sau animatiile de pe multe pagini pot fi vazute doar cu programe Flash si Java, care lipsesc de pe terminalul iPhone, astfel ca multe pagini arata altfel, decat daca ar fi vizualizate cu alt browser.

Cei de la autoritatea pentru publicitate spun ca lipsa aplicatiilor Java si Flash face ca internetul sa nu poata fi vazut in totalitaate, astfel ca reclama prezinta lucruri care nu sunt adevarate.

Apple spune ca atunci cand a sustinut ca toate partile internetului pot fi accesate de pe iPhone s-a referit la faptul ca toate paginile sunt accesibile, indiferent de aspectul grafic.

In reclama, pe iPhone e afisata o prognoza meteo pentru orasul Cape Town, cu zoom si o harta ce arata cum poti ajunge la aeroportul londonez Heathrow.