Intr-o vreme circula zvonul ca numele de domenii "scurte" (una, doua sau trei litere inainte de prefixul tld) ar fi din cale-afara de valoroase pentru ca - nu-i asa - internautul trebuie sa rețina repede si sa “bata” cat mai puține taste pentru a ajunge la site-ul preferat. Si aceste calcule s-au dovedit a fi nițel eronate, din mai multe motive. Unul ar fi ca un domeniu de 2 si unul de 6 litere se rețin cam la fel de usor. Al doilea motiv este Google. Site-ul tau se poate numi shmodaedcljkdfayugaztgfhe.ro dar va fi scaldat continuu de trafic atata vreme cat apare pe prima pagina din rezultatele Google la o cautare frecventa, scrie Adrian Spinei pe blogul sau.

Asa se face ca majoritatea celor care au speculat cumparand domenii “scurte” au cam ramas cu ele - scuzați - in mana. In Romania, domeniile de o litera sunt inregistrate in totalitate. Idem cele de 2 litere, cu excepția unui mic numar de domenii care au cifre in compunerea numelui. Cele de 3 litere sunt ocupate intr-un procentaj mai mic, e drept ca sunt si foarte multe - 46.656. Per total, din 47.791 de domenii de 1, 2 sau 3 litere din .ro sunt inregistrate 8.602. Iata distributia pe ani:

Primul lucru care “sare in ochi” este “gaura” din dreptul anilor 2002-2003. Explicatia este fara indoiala dotcom crash-ul care s-a facut simtit si la noi, chiar daca industria era de abia la inceputuri pe meleagurile mioritice. Pariez ca dupa 2004 structura deținatorilor de domenii .ro s-a modificat radical in favoarea detinatorilor romani. Imi iertati lenea, nu am calculat corelatia aceasta, va trebui sa mergem pe fler. Atentie, valoarea din dreptul anului 2008 nu este foarte relevanta, studiul fiind efectuat pe date extrase in luna mai. Intre timp RoTLD a introdus captcha pe afisarea detaliilor privind proprietarii de domenii.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Netuality.