Google lanseaza, marti, un nou browser Web, denumit Google Chrome, si care a este destinat sa gestioneze mai rapid paginile bogate in continut video sau aplicatiile complexe de pe Internet, anunta Reuters. Google a confirmat pe blogul companiei zvonurile cum ca planuieste sa ofere utilizatorilor propriul browser web si a catalogat masura ca "o noua abordare a browserului".

Oficialii Google au declarat ca utilizatorii sistemului de operare Windows, de la Microsoft, vor putea testa de marti browser-ul Web. Compania a mai declarat ca lucreaza si la versiuni ale aplicatiei ce vor putea rula si pe sistemele Apple Machintosh si Linux.

Lansarea noului browser vine la doar cateva zile dupa ce Microsoft a lansat versiunea Beta 2 a broswerului Internet Explorer 8. Internet Explorer detine aproximativ trei sferturi din piata de profil, iar principalii concurenti sunt Firefox, produs de Mozilla, si Safari, programat de Apple.

Google a mai precizat ca, pentru Google Chrome, inginerii sai s-au informat din mai multe proiecte open-source, printre care WebKit de la Apple si browserul open-source Mozilla Firefox, scrie Reuters. Prin urmare, compania intentioneaza sa lase codurile utilizate pentru software-ul Chrome deschise si altor dezvoltatori pentru a se dezvolta.

Am realizat ca internetul a evoluat de la pagini simple, formate din text, la aplicatiile complexe, interactive si ca trebuie sa reproiectam in totalitate browser-ul", au declarat vicepresedintele Google pentru managementul produselor, Sindar Pichai, si directorul pentru tehnologie, Linus Upson.

Oficialii companiei au aratat ca Google Chrome promite incarcarea mai rapida si mai sigura a paginilor, dar include de asemenea si un nou motor pentru incarcarea codului JavaScript. Browserul va permite organizarea paginilor web in ferestre interioare, permitand fiecarei aplicatii sa ruleze in propria fereastra. Printre aplicatiile oferite de Chrome se numara si una menita sa protejeze intimitatea utilizatorului si care permite crearea unei ferestre "incognito", unde tot ce se petrece nu este inregistrat pe computer, scrie Reuters.

Dupa ce va fi disponibil pentru testare, marti, browser-ul va putea fi descarcat de pe pagina www.google.com/chrome/.

Cateva imagini cu noul browser: