Zilele player-elor iPod sunt numarate, deja se vand de ani buni, preturile lor s-au diminuat mult si gasindu-se peste tot, vanzarile lor vor scadea, crede Steve Wozniak, unul din fondatorii Apple, care a parasit compania acum peste 20 de ani, dar este prieten cu Steve Jobs. Wozniak a declarat intr-un interviu pentru The Telegraph ca Apple tine iPhone-ul prea inchis si ar trebui sa li se permita sa scrie aplicatii si celor care vor sa creeze unele mai puternice.

"iPod-ul a trait o viata lunga in care a fost numarul unu in segmentul sau. Daca e sa ne uitam in urma, lucruri precum radiourile cu tranzistor si walkmenul, incep sa dispara dupa o vreme", spune Wozniak "Fiecare are unul, doua sau trei (...) Ajungi la un punct cand sunt expuse peste tot, devin foarte ieftine si nu se mai vand asa de bine", spune unul dintre fondatorii Apple.

Wozniak, care s-a completat foarte bine cu Steve Jobs, fiind un geniu pe partea tehnica in timp ce Jobs era geniu pe marketing, ramane un sustinator al programelor open source, cand e vorba de dezvoltarea de aplicatii in general si de deschiderea iPhone-ului in special.

In interviu a comparat abordarea libera a Google cand e vorba de platforma Android si a spus ca si-ar dori sa poata sa scrie si pentru iPhone aplicatii mai puternice decat se permite in prezent. El spune ca atunci cand companiile au un simt dezvoltat al proprietatii si isi "inchid" produsele, consumatorii nu obtin tot ce isi doresc.

Wozniak a mai spus ca nu e ingrijorat de scaderea din ultimul timp a actiunilor Apple si a mentionat ca e poate timpul ca intreaga industrie IT sa cunoasca o incetinire a cresterii.

Totusi, in ciuda declaratiilor pesimiste ale lui Wozniak, iPod-ul nu pare a intra in declin prea curand, ci s-a modernizat. Apple a anuntat pe 9 septembrie noua gama de iPod-uri. Steve Jobs a aratat doua noi modele de iPod Nano cu marginile curbate, prezentate drept cele mai subtiri iPod-uri produse de Apple pana in prezent, precum si trei noi versiuni de iPod Touch.

Apple a lansat iPod in 2001 si de atunci domina piata MP3 player-elor cu vanzari ce au depasit 150 de milioane de unitati.