Apple a prezentat noua generatie a laptop-urilor MacBook si a scazut cu 100 de dolari pretul celui mai ieftin dintre ele, de la 1.099 la 999 de dolari, dezamagind multi analisti care sperau ca pretul de inceput sa fie 900 sau chiar 800 de dolari. In rest, noile notebook-uri au hard-uri ceva mai mari, placi video mai bune si carcasa din aluminiu disponibila si la modele ceva mai ieftine.

Noutatile anuntate de Apple nu vor zgudui piata, insa unul dintre cele mai interesante lucruri este introducerea la multe modele a noii tehnologii "aluminum unibody enclosure". Practic, laptop-urile au carcasa de aluminiu, ceea ce le face mai rezistente si mai rigide, dar si un pic mai usoare.

Apple a insistat mult pe aceasta tehnologie, explicand ca se porneste de la un bloc de aluminiu care este taiat in bucati subtiri in care sunt lasate gauri pentru taste si porturile destinate perifericelor. Acest cadru din aluminiu tine toate componentele laolalta si da laptop-ului rigiditate, spun cei de la Apple.

Laptop-ul de 999 de dolari nu are carcasa de aluminiu, insa cel de de 1.299 are si cantareste doua kilograme, avand ecran de 13,3 inchi si procesor grafic NVIDIA GeoForce 9400M. Modelul dispune de procesor Intel Core 2 Duo, 2GHz si hard de 160 GB. Pentru 300 de dolari in plus se poate cumpara modelul cu procesor de 2.4GHz si hard de 250 GB.

In plus, buutonul de sub trackpad a disparut, iar trackpad-ul a devenit un buton in sine.

O dezamagire ar fi ca Apple nu a coborat mai mult pretul celui mai ieftin laptop. Se vorbea de 800 de dolari, sau macar de 900, insa pana la urma a ramas 999, chiar daca alti producatori, cum ar fi Dell, vand modele de sub 400 de dolari si multe sub 1.000 de dolari. Steve Jobs a declarat ca Apple nu a decis inca daca va intra in segmentul laptop-urilor de dimensiuni foarte mici, aceasta piata fiind inca la inceput.

Totusi, noua generatie a laptop-urilor aduce noutati. E vorba de procesorul grafic Nvidia GeForce 9400M care e inserat in placa de baza, la fel cum era si procesorul grafic Intel GMA X3100 pe care-l inlocuieste.

Cat despre spatiul de stocare, spre exemplu modelul MacBook Air de 1.800 de dolari are un hard disk de 120 GB, fata de 80 GB cat avea generatia trecuta, iar modelul de top MacBook Air Pro ce costa 2.500 de dolari are acum un hard SSD de 128 Gb, fata de 64 GB.

Procesoarele raman neschimbate: 1.6GHz pentru modelul de 1.800 de dolari si 1.8GHz pentru varianta de 2.500 dolari.

Asa cum anticipau analistii mai putin visatori, nu s-a pus problema prezentarii unui laptop cu touch-screen si nici de unul care sa suporte formatul Blu-ray despre care Steve Jobs a spus ca inca da dureri de cap din punct de vedere tehnic.