Livrarile mondiale de PC-uri au crescut cu 15% in trimestrul al treilea, insa procentul putea fi mai mare daca piata americana ar fi inregistrat un ritm de crestere superior celui de 5% afisat mai ales din cauza scaderii cheltuielilor in randul companiilor, noteaza firma de cercetare a pietei Gartner, citata de Associated Press.

Pe plan mondial s-au livrat 80,6 milioane de PC-uri in intervalul iulie - septembrie, crestere de 15% fata de perioada similara din 2007. Totusi, in SUA livrarile au crescut cu doar 4,6%, pana la 17,4 milioane de unitati, iar Gartner remarca faptul ca, desi in randul persoanelor fizice vanzarile de PC-uri si-au incetinit cresterea comparativ cu trimestrele precedente, cea mai mare criza e in sectorul companiilor.

Pe plan mondial. HP se mentine lider cu o cota de 18,4%, Dell a fost pe doi cu 13,6% iar Acer s-a clasat pe trei cu 12,5%.

Compania de cercetare mentioneaza ca segmentul mini-laptop-urilor, cele cu diagonala de sub 10 inchi, creste puternic, iar in SUA unul din 20 de laptop-uri vandute trimestrul trecut se incadrau in aceasta categorie.

Cota de piata a Apple in SUA a crescut de la 7,7% acum un an, la 9,5%.