Ileana Buhan, o cercetatoare romanca ce isi da doctoratul la universitatea din Enschede, Olanda, a dezvoltat o metoda matematica ce stocheaza date biometrice prin care un telefon mobil poate sa-si recunoasca posesorul chiar daca unele trasaturi ale fetei se modifica intre timp, scrie portalul alphagalileo.org. In plus, o parola formata din doua fotografii combinate poate facilita transferul sigur de date intre doua telefoane.

Biometria se refera la tehnologii dedicate identificarii persoanei pe baza trasaturilor fizice si comportamentale. Cum astazi aproape toate telefoanele au camera foto, romanca Ileana Buhan a cautat metode prin care sa foloseasca biometria pentru a stoca intr-un mod cat mai sigur datele confidentiale din telefoane.

Pentru a putea recunoaste o persoana dupa caracteristicile fizice trebuie facuta o inregistrare biometrica a persoanei, pornind de la amprente, fotografie sau scanare a irisului. O astfel de verificare e mult mai de incredere in comparatie cu PIN-ul de patru caractere folosit in prezent, iar o recunoastere pornind de la o poza este o solutie mai sigura. Cercetarea facuta de Ileana Buhan a adus o serie de contributii aplicatiei.

Ea a dezvoltat o metoda matematica pentru stocarea in siguranta a datelor biometrice cu care apoi telefoanele mobile pot recunoaste diferite persoane, chiar daca acestea isi schimba, spre exemplu, coafura.

Doua fotografii pot da o parola sigura

Buhan si-a propus sa foloseasca fotografiile si alte date biometrice pentru a face ca transferul de date dintre mobile, cum ar fi cel prin Bluetooth, sa fie mult mai sigur. Si aici, in prezent e folosita o parola de patru caractere care nu poate garanta securitatea datelor. Solutia ar fi o parola formata din doua fotografii, aproape imposibil de decodat. Ce trebuie sa faca utilizatorii? In primul rand sa-si faca fiecare o poza cu propriul telefon si apoi fiecare sa-i faca celuilalt o poza. Terminalele compara cele doua poze si genereaza o parola care apoi sa permita o comunicare sigura intre ele. PDA-urile retin parola si creeaza un sablon care contine principalele trasaturi biometrice.

Ileana Buhan s-a nascut in 1979, iar intre 2001 si 2004 a fost asistent universitar la Universitatea de Nord din Baia Mare. Din 2004 e doctorand la universitatea Twente din Enschede, Olanda - Faculty of Electrical Engineering, Mathematics and Computer Science.