Prima demonstratie de conectare la internet fara fir prin standardul WiMAX a fost facuta marti, in Bucuresti, in cadrul evenimentului “International Broadband Conference, Mixing the Channels”.

Sean Maloney, vicepresedinte executiv si seful Departamentului de vanzari si marketing de la compania INTEL a incurajat tara noastra sa-si continue misiunea de a reduce decalajul digital comparativ cu alte state europene si de a imbunatati modul in care oamenii traiesc, lucreaza si interactioneaza cu tehnologia.

Dupa speech-ul introductiv, am stat de vorba cu Sean Maloney despre tehnologiile viitorului, lumea procesoarelor de mare viteza si pozitia Romaniei in materie de conectivitate, intr-un interviu in exclusivitate pentru presa online.

Reporter: Intel a lansat, de-a lungul istoriei, o multime de tehnologii inovatoare. Pe care dintre ele isi va baza cresterea compania?

Sean Maloney: Evident, pe microprocesor. Putem sa o numim o „clasa de tehnologie”, dar este oricum un lucru in jurul caruia ne invartim si pe care vrem sa-l exploatam tot mai mult. Este important pentru ca microprocesorul este cel care da viata internetului.

Rep.: Tehnologia pe 45 nm care va fi in curand in productie poate fi considerata tehnologia viitorului terminal unic portabil?

S.M.: Da, cu siguranta va fi tehnologia definitorie pentru computerele portabile. Am refacut tranzistorul, ca sa-l facem mai rapid in puterea de calcul, fara a consuma mai multa energie electrica. Am facut niste „smecherii” pentru a reusi acest lucru. In viitorul foarte apropiat, majoritatea laptop-urilor vor avea tehnologia pe 45 nm.

Rep.: Puteti explica, pentru consumatori, cum puteti face tehnologii din ce in ce mai mici fara a creste pretul final?

S.M.: Este rezultatul unui proces complex, cu mai multe etape. In primul rand, trebuie sa construim mai multe fabrici din ce in ce mai mari.

Apoi trebuie sa facem tranzistorul mai subtire, si mai subtire, si mai subtire, de ordinul atomilor. Este cel mai mic obiect produs in fabrica de fiinta umana. Cu cat e mai mic, cu atat mai repede il putem activa si dezactiva. In lumea calculatoarelor, viteza cu care poti deschide si inchide este unul dintre lucrurile fundamentale. Pe de alta parte, trebuie sa producem cantitati uriase. Fabricile sunt scumpe, cercetarea si dezvoltarea sunt scumpe, de aceea trebuie sa producem mult. Din fericire, am reusit sa tinem pretul pe loc pana acum si productia a crescut.

Am scazut preturile la fiecare 3-4 luni pana acum. Este o industrie deosebita, nu-mi amintesc vreun moment in care sa fi crescut preturile.

Rep.: Suntem acum inconjurati de o multime de standarde si tehnologii. Care dintre ele vor disparea in urmatorii 10 ani?

S.M.: Cred ca viitorul presei audiovizuale este nesigur. Nu cred ca oamenii vor mai avea rabdarea de a astepta. Intr-o lume in care suntem conectati permanent, nu prea mai exista timp liber. Inainte, oamenii asteptau jurnalele de stiri de seara la televizor, stateau acasa in fata televizorului si asteptau sa inceapa programul. Acea era a luat sfarsit. Industria televiziunii are o provocare strategica uriasa. Televiziunea are un viitor bazat pe nise.

Rep.: Aveti in minte un aparat care va fi gadget-ul viitorului?

S.M.: Cred ca va fi sub forma unui notebook. Motivul principal este ca acum toata lumea este obisnuita cu o tastatura. Este un factor uman semnificativ. Orice individ va avea unul sau mai multe notebook-uri si in fiecare camera din casa va exista unul.

Rep.: Cum va reduce standardul WiMAX decalajul digital („digital divide”)?

S.M.: In primul rand, problematica „digital divide” este din ce in ce mai importanta. Daca nu ai acces la internet, practic esti separat de societatea moderna. Este nedrept ca unii oameni sa aiba acces si altii nu. Cu cat trece timpul, cu atat devine mai nedrept pentru oamenii care nu sunt conectati.

Pentru a-i conecta pe romani, te confrunti cu unele probleme: prima este fizica - cum faci legaturile in zonele in care nu exista broadband. Pana acum, asta se rezolva cu tragerea unor fire de cupru sau fibra optica, dar nu e o solutie viabila pentru ca sunt costuri prea mari.

Am conceput WiMAX pentru a face legaturile fara fir mai viabile. Este modul cel mai simplu si cel mai putin costisitor pentru a-i conecta pe oameni.

Rep.: Deci, pe termen lung, ar putea WiMAX sa ajute la scaderea nivelului analfabetismului si la cresterea nivelului educatiei?

S.M.: Nu este deloc un scop indepartat. Eu am copii mici, va inchipuiti cum ar fi ca ei sa nu aiba acces la internet si in alte parti sa existe familii care beneficiaza de acces... Cum v-ati simti? Este foarte nedrept. Intel are responsabilitatea de a rezolva aceasta problema. Suntem o companie de tehnologie, deci ne gandim ce tehnologie sa folosim pentru a realiza acest scop.

Studiile arata ca acei copii care au acces la internet au parte de educatie mai buna, au oportunitati mai mari in viata. Deci da, sunt sigur ca WiMAX poate ajuta la realizarea acestui lucru. Evident, sunt si aspecte negative care tin de internet, dar, in mare, are efecte pozitive.

Rep.: Cum poate Intel ajuta Romania sa adopte WiMAX?

S.M.: Este o chestiune de spectre de frecvente. Ele trebuie eliberate si alocate. Nimic nu se intampla fara frecvente.

Rep.: De ce a ales Intel WiMAX drept tehnologia favorita pentru broadband?

S.M.: Din motive tehnice. In anii 90, am lucrat la standardul WiFi. Este bun pentru viteze mari, pe distante mici. Cand ne-am gandit cum sa facem treaba asta pe distante mari, am ales OFDM drept tehnologie de baza, pentru ca era mai de incredere. Am luat decizia asta in 2002. Suntem convinsi 100% ca a fost decizia corecta, din punct de vedere tehnic.

Rep.: Puteti identifica doua-trei caracteristici ale pietei romanesti, comparativ cu celelalte piete, bazandu-va pe experienta dv.?

S.M.: In mod evident, nivelul ridicat al educatiei si al alfabetizarii. Romanii sunt sofisticati, mai mult decat in alte tari. Cred ca fundamentele acestea sunt bune.

Rep.: Lucrati la Intel din 1982, asta inseamna o experienta indelungata. Cum vedeati atunci compania si cum o vedeti acum?

S.M.: Anul 1982 insemna perioada inainte de aparitia PC-ului de la IBM. Eu eram interesat in doua tehnologii - microprocesorul si Ethernet. Cea din urma era stramosul WiFi-ului. WiFi este Ethernet fara fir, iar WiFi este stramosul lui WiMAX. In 2008, cu 26 de ani mai tarziu, ma ocup de aceleasi lucruri. Deci pot spune ca sunt foarte norocos. Mi s-a dat ocazia la Intel de a lucra pe aceste doua tehnologii, indiferent de locul din lume unde am facut asta. Sper ca nu sunt doar un „one-trick poney” (n.r.: persoana care stie sa faca un singur lucru).

Rep.: Cat despre viitorul dv. la Intel, imi puteti spune cine va fi urmatorul presedinte al companiei?

S.M.: (rade) Nu stiu, eu sunt foarte fericit cu job-ul de acum.

Rep.: Din ultimele rapoarte financiare ale companiei, nu se vede vreun efect al crizei financiare prin care trecem. Se va schimba acest lucru in viitorul apropiat?

S.M.: Este dificil de prezis. Este o perioada de nesiguranta. Sute de milioane de oameni din lume fac acelasi lucru, se intreaba unii pe altii: „Tu ce crezi?”, „Dar tu ce crezi?”. Am mai trecut prin astfel de momente, deci nu intram in panica. Ne concentram, muncim din greu si asta e tot ce conteaza. Compania noastra este construita in asa fel incat sa supravietuiasca momentelor dificile. Tindem sa fim foarte conservatori. Ne pregatim de iarna.

Rep.: Ati spus in trecut ca nu va temeati de AMD cand erau incompetenti. Acum ce credeti despre acest concurent al lui Intel?

S.M.: Cand fac produse bune, ne temem de ei. Asa e mereu cand faci un microprocesor nou: daca-l faci bine, o duci bine, dar daca nu iese bine, piata nu te va ierta. Pentru urmatorii 10 ani, piata este sanatoasa, este destula cerere de microprocesoare, deci AMD are o multime de oportunitati pe plan global.

Rep.: Unii analisti spun ca si China devine un concurent, din moment ce planuieste sa construiasca un computer petaflop pana in 2010, bazat pe tehnologia Godson 3. Ce credeti despre asta?

S.M.: Am locuit in Asia, dar tot nu vad China doar drept o entitate individuala. Este ca atunci cand americanii vorbesc despre „europeni”. Cine sunt acesti „europeni”? Eu stiu 16 - 20 de culturi diferite in Europa. La fel in privinta americanilor, in fond iti pot spune 50 de lucruri diferite despre ce inseamna sa fii american.

China este o societate foarte eterogena. Exista puncte de vedere diferite. Sigur, sunt oameni in China preocupati sa dezvolte un microprocesor viabil. Intel este cel mai mare investitor in industria semiconductorilor in China. Suntem vazuti de catre multi chinezi drept o companie chinezeasca, suntem ancorati in societatea chinezeasca.

Rep.: Ati mentionat, in speech-ul din deschiderea conferintei Broadband de la Bucuresti, mai multe probleme cu infrastructura in Romania. Ce importanta vor avea ele in procesul de dezvoltare a tehnologiei WiMAX la noi?

S.M.: Sunt optimist. Cea mai importanta decizie este de a elibera spectrul de frecvente, restul vine dupa aceea. Daca spectrul e liber, vor exista destul investitii private pentru a construi retelele. Toata lumea are un telefon mobil acum in Romania, dar 80% dintre romani nu au acces la internet broadband. Este o ocazie imensa de afaceri, dar trebuie sa ai spectrul. Am vizitat tara si pot spune ca, daca se ia decizia asta repede, totul se va desfasura rapid dupa aceea. Aparatele cu aplicatii WiMAX sunt pregatite, totul depinde de guvern acum.

Daca te uiti in regiune, ai putea spune ca Romania este cea mai indreptatita sa fie lider. Daca te uiti prin tara, iti pui intrebarea: este Romania lider? Numai voi puteti da raspunsul la aceasta intrebare.

Cine e Sean Maloney

Sean Maloney lucreaza la Intel din 1982. In 1995, s-a mutat la Hong Kong, pentru a se ocupa de operatiunile de vanzari si marketing pentru regiunea Asia Pacific. In 1998, a revenit in SUA pentru a deveni seful peste vanzarile internationale. A fost promovat ca vicepresedinte senior in 1999 si vicepresedinte executiv in 2001. In iulie 2006, Maloney a devenit sef al Departamentului de vanzari si marketing. Sean Maloney este membru al board-ului companiei Autodesk Inc. si al board-ului de directori ai Comitetului National pentru relatiile SUA-China. Sean are cinci copii si a fost casatorit de trei ori.

Despre WiMAX in Romania

Implementand retele de tip WiMAX mobil de a 4-a generatie pe teritoriul tarii, Romania ar putea deveni unul dintre liderii mondiali in acest domeniu. Alaturi de Alcatel-Lucent, Intel a facut prima demonstratie de tip WiMAX mobil in 2.5GHz in centrul Bucurestiului, conectand masina WiMAX dotata cu notebook-uri bazate pe modulul Intel WiMAX/Wi-Fi Link 5050 Series cu platforma mobila WiMAX a companiei Alcatel-Lucent.

Romania a stabilit noi recorduri in utilizarea tehnologiei nu numai in Europa Centrala si de Est (CEE), ci si in toata regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA). Tara noastra face eforturi sustinute sa se alinieze la obiectivele UE in ceea ce priveste rata de penetrare a internetului. In anul 2007, rata de penetrare a internetului a fost de 20%, dintre care 10% au reprezentat conexiuni Broadband. Conform Comisiei Europene, pana in 2010 obiectivul este ca 30% din conexiunile din fiecare stat membru UE sa fie de tip Broadband.