Taiwanezii de la Asustek Computer vor lansa la anul un mini-laptop Eee de 200 de dolari si vor sa aiba 30% din piata mondiala a laptop-urilor de mici dimensiuni, a anuntat compania. Asus si-a propus sa livreze sase milioane de laptop-uri anul acesta, din care cinci milioane vor fi mini-laptop-uri Eee PC.

In trimestrul trecut, Asus a livrat 1,7 milioane unitati Eee PC, iar in ultimul trimestru din an tinta este atingerea a 1,8 milioane unitati. Pentru anul viitor Asus si-a propus sa livreze 6,5 - 7 milioane de mini-laptop-uri, ceea ce ii va da cam 30% dintr-o piata de 20 - 25 milioane de unitati.

In prezent, 70% din netbook-urile livrate de Asus au HDD, in timp ce restul au tehnologia SSD. Procentul e asemanator si la sistemele de operare: Windows XP 70%, Linux 30%.

Compania spune ca, incet, incet va scoate din gama sa laptop-urile cu diagonala de 7 inchi si 8,9 inchi si le va lasa pe cele de 10 inchi. Cele mai scumpe modele Eee trec de 550 dolari in SUA.

Netbook-urile sunt laptop-uri mici gandite pentru mobilitate maxima, au ecrane cu diagonala intre 7 si 10 inchi, iar multe dintre componente, precum procesorul, sunt mai putin puternice decat la laptop-urile clasice. Netbook-urile au sub 2 kg si sunt gandite pentru cei care folosesc mult mailul, programele de editare text si internetul. Cel mai important concurent al Eee este modelul Aspire One al Acer, care anul acesta va depasi la vanzari Eee.