"Pietele financiare sunt foarte fragile si cu siguranta multe bugete vor continua sa fie reduse, dar acest moment este o mare oportunitate pentru tehnologii inovative care sa aduca eficienta. Cred ca Romania are o economie foarte sanatoasa, cu un nivel de crestere de 9%, iar oportunitatile de crestere pentru noi sunt foarte mari", sustine Kevin Turner, director operational al Microsoft, cu privire la turbulentele financiare globale si situatia din Romania. Referitor la estimarile privind falimente masive pe sectorul IT local, Dan Bulucea, director de marketing Microsoft Romania, crede ca aceasta situatie se datoreaza mai putin crizei actuale, cat deciziilor politice si economice nationale.

Informatia pe scurt:

1. Kevin Turner, directorul operational al Microsoft, vede in criza globala o mare oportunitate pentru servicii si tehnologii inovative. Economia Romaniei este considerata foarte sanatoasa, cu multe oportunitati de crestere pentru Microsoft

2. In privinta estimarilor privind falimente masive in IT-ul local, Dan Bulucea, director de marketing Microsoft Romania, crede ca situatia se va datora mai degraba deciziilor politice si economice nationale decat crizei financiare

3. Microsoft asteapta cresteri la nivelul numarului de angajati si parteneri de afaceri in Romania

4. Compania a lansat oficial in Romania un program care permite accesul gratuit al studentilor din Romania la soft-uri Microsoft.

"Cred ca Romania are o economie foarte sanatoasa, cu un nivel de crestere de 9%, iar oportunitatile de crestere aici sunt foarte mari. Este una dintre pietele de care suntem foarte incantati si vom continua sa investim pe termen lung. De asemenea prezenta aici este o oportunitate sa luptam pentru reducerea ratei pirateriei software, care depaseste 50% in Romania", a precizat miercuri Kevin Turner, directorul operational al Microsoft, la un forum dedicat inovatiei desfasurat in cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti (ASE).

Bulucea, Microsoft: Platim polite ca urmare a deciziilor noastre politice si economice

Pe de alta parte, Dan Bulucea, director de marketing Microsoft Romania, inclina sa dea crezare, intr-o oarecare masura, estimarilor negative privind sectorul IT din Romania, facute saptamana trecuta de catre Radu Georgescu, presedintele GeCad Group. Potrivit acestuia, jumatate din companiile IT din Romania vor disparea din cauza crizei financiare.

"In privinta falimentelor in IT, cred ca este un proces care ar trebui sa treaca prin Romania, nu stiu daca va fi accentuat sau nu de actuala criza financiara, probabil ca da. Eu nu vad neaparat in acest moment un impact direct intre criza financiara care a pornit din Statele Unite si ce se intampla in Romania. Cred ca eventual platim niste polite ca urmare a deciziilor noastre politice si economice. Acele companii care nu au luat decizii bune de business, care nu-si controleaza investitiile si care nu considera important sa fie mai competitive decat altele vor disparea", sustine Dan Bulucea.

Microsoft asteapta in Romania cresteri ale numarului de angajati si parteneri

Microsoft Romania nu pare a fi afectata nici la nivelul personalului ori a numarului de parteneri. Potrivit declaratiilor lui Kevin Turner, Microsoft are in Romania peste 3.000 de parteneri si peste 250 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca in perioada urmatoare. Dan Bulucea estimeaza o crestere de circa 10-15% a numarului de parteneri in acest an.

"Am continuat angajarile si chiar Romania este printre putinele tari care au primit niste resurse suplimentare in acest sens, respectiv diverse pozitii in cadrul Microsoft Romania. Nu ne-am schimbat in niciun fel predictiile facute la inceput de an si estimam chiar o crestere de 10-15% a numarului de parteneri Microsoft in acest an. Ne vom focaliza pe extinderea regionala si pe zonele unde nu avem acoperire in prezent", a mai spus Bulucea.

Softuri gratuite pentru studentii din Romania, 8 miliarde dolari investiti la nivel global in cercetare in 2008

Tot miercuri, Microsoft a lansat oficial in Romania, programul DreamSpark, prin care, in urma unor parteneriate intre Universitatile din Romania si Microsoft (Academia de Studii Economice din Bucuresti are un astfel de parteneriat) studentii romani pot beneficia de acces gratuit catre o serie de softuri Microsoft.

Compania intentioneaza sa lanseze miercuri, la nivel global, un astfel de program pentru start-up-uri si intreprinderi mici si mijlocii, contra unui abonament anual de 100 de dolari.

Potrivit directorului operational al Microsoft, Kevin Turner, compania a investit anul trecut in cercetare si dezvoltare 7,1 miliarde dolari la nivel global, iar in acest an opt miliarde de dolari. In clasamentul investitiilor in cercetare si dezvoltare la nivelul anului 2007, Microsoft a fost urmata de IBM cu 6,1 miliarde dolari si Intel cu 5,8 miliarde dolari.