Laptop-ul de 100 de dolari va putea fi cumparat de saptamana viitoare si in Europa, insa la 400 de dolari
Laptop-ul va fi disponibil prin magazinul online amazon.com in 27 de tari UE, plus Elvetia, Turcia si Rusia si e de asteptat sa coste 313 euro ca parte a programului Give One, Get One care a fost derulat si in SUA. Practic, cine doreste un singur laptop va plati obligatoriu pentru doua, deoarece unul va fi donat elevilor din tarile foarte sarace. Prin Amazon vor fi disponibile doar laptop-uri cu sistem de operare Linux.
Organizatia OLPC a aplicat acest program in ultimile doua luni ale lui 2007 in SUA si sustine ca a vandut prin el 190.000 de unitati. Desi numarul e mare, programul a fost criticat deoarece au fost probleme cu livrarile, iar OLPC a decis sa incheie un contract cu Amazon in septembrie 2008. Laptop-urile sunt produse de taiwanezii de la Quanta Computer, cantaresc cam 1,5 kg, nu au hard disk, ci memorie flash.
OLPC si-a propus initial sa vanda laptop-urile la 100 de dolari bucata in loturi de cel putin un milion de unitati guvernelor care le comandau. Device-urile sunt gandite a fi folosite in conditii grele si in zone izolate, de catre elevi din tari sarace. Intre timp, OLPC a coborat minimul ce poate fi comandat, iar pretul unui mini-computer este de aproape 200 de dolari.
Totusi, s-au vandut numai 600.000 de laptop-uri pana acum, chiar daca multe tari s-au anuntat interesate la inceput. Cand a fost vorba de comenzi, numarul statelor care au facut pasi concreti a fost redus, iar ultima comanda a venit de la o regiune din Columbia care vrea 65.000 de unitati.
Nici concurenta nu lipseste, mini laptop-ul Classmate al Intel se vinde bine, iar Venezuela a comandat un milion de bucati in septembrie.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
Cat despre partea tehnica... Nu conteaza doar procesorul si memoria. Nu stiu modelul asta, dar la inceput se vorbea despre un laptop care sa reziste la praf si la conditii mai grele, plus un dinam cu care sa se poata incarca manual bateria. Plus un fel de harddisk solid state.
Pacat de mamicuta ta ca a dat nastere unei asemenea specii de redus. Imi pare sincer rau de tine prietene transmite-le condoleante parintilor tai.
Dar cu acesti bani tot in Cehia iti poti lua 2 Asus EEE 701 4GB. Ma intreb un singur lucru, de ce nu se doneaza echipamentele scoase la casat in tarile dezvoltate catre tarile sarace, gratuit, in loc sa fie aruncate? Chiar aici la facultate stau in depozit compuri si monitoare de acum 4-5 ani si tot asteptam sa vina de la reciclare sa le ia. Si multe sunt perfect functionale, insa tot mai rapide ca un OLPC...
Si acum sa fiu iertat, dar aceasta afacere cu PC-uri incepe sa para un vis tot mai indepartat si ilogic. A durat prea mult gandirea lor, realizarea lor si mai mult si la vremea cand vor intra in sfarsit pe piata vor fi niste harburi dpdv al performantelor.
laptopurile astea si oricare altele se vor vinde cu cat ii dispusa lumea sa dea pe ele.
Se gasesc laptop-uri decente la mana a doua mult mai ieftine si mai performante decat jucaria asta. La laptop-uri noi aceeasi problema: la un asemenea pret (400USD) ai de unde alege. Cu alte cuvinte, acest proiect este MORT.
Ii si vad pe bajetii din tarile sarace (care or fi si alea) bagind la consola $ solitaire --server:9556 | cat "jalet de trefla". Iar tarile sarace... ma si gindesc la copchiii sateni de la ai mei de acasa, nu de mai departe ( srand(undeva la tara in judetul Iasi) ).
Eventual sa ii indoctrineze cu Windows 7 Core :D - ala de 40 MB RAM si 25 MB HDD (http://www.youtube.com/watch?v=a1UnGOJnq9A).
Coane, asta e marfa. Nu place la tine, nu buy, no smile, no tip.
Ca proiectu e mort sau nu? Nu ca e mort, e o timpenie. A jdemiia oara se bombeaza computere "die la satean la satean", dar un om care sa le explice macar cum se baga in priza, asta nuuu. Costa. De, e mai simplu sa bagi o licitatie decit sa dai o leafa (mizerabila si aia) unui nene.
Ii si vad pe baieti bagind la template si pointeri la functii cu o mina si cu cealalta pe funia vacii. Amin si return, throw, null, nil, 0, nada, -1 si tot ce va mai trece prin cap.
Calculator pentru copii ? Cu rezolutia aia la ecran, cu protectia contra apei si prafului si cu suport linux garantat ? La pretul asta e pomana ...
Calculator pentru copii ? Cu rezolutia aia la ecran, cu protectia contra apei si prafului si cu suport linux garantat ? La pretul asta e pomana ...
este mort din cauza nemancatilor de europeni care maresc preturile din state de 10000 de ori.
cine verifica specificatiile vede ca prezinta caracteristici pe care laptopurile comerciale nu le prezinta, e o comparatie gen mere cu pere.
mi mi se pare chiar o realizare technologica de exceptie, in special versiunea originala, fara Windows, iar faptul ca nu s-a bucurat de succesul meritat se datoreaza in primul rind betelor in roate puse de intel si MS.
este exact genul de laptop pe care l-as cumpara fiicei mele, iar faptul ca din aceiasi bani inca un laptop va ajunge la un alt copil nu poate decit sa ma bucure si sa consider ca-s bani bine investiti
Prin proiectul G1G1 (Give 1 Get 1) care se lanseaza si in Europa pe 17 Nov, platesti suma 324 EUR, adica contravaloarea a 2 laptop-uri, din care unul este donat unui copil dintr-o tara subdezvoltata, iar al 2-lea il primesti acasa.