Horia Bucsan e un roman din Saliste, trait intre sasi si nemti, penduland cu serviciul si casa intre Stuttgart si Sibiu. Horia Bucsan este si un specialist IT care, impreuna cu un investitor german, vrea sa atace si piata de "hosting" romaneasca.

Axa IT Frankfurt-Sibiu

Pe Horia Bucsan l-am intalnit la "Ziua informarii economice romanesti" de la Stuttgart, la standul Romaniei, unde 'asezona' informatiile si contactele internationale cu jumari, sarmalute si vin romanesc. Cu oarecare timiditate la inceput, el ne-a impartasit impresiile sale de dupa Forum si intentiile de extindere a paletei de servicii IT pe teren romanesc.

Horia Bucsan: Sunt directorul firmei LongLine din Sibiu, infiintata la inceputul acestui an. E o firma din domeniul IT. Suntem responsabili de coordonarea centrelor de calcul. Unul dintre patronii firmei, Herr Wolfgang Thanheiser, poseda doua centre de calcul in Germania, in Frankfurt, iar administrarea acestor centre de calcul este facuta din Romania. Pe viitor, vrem sa deschidem si la Sibiu un centru de calcul, oferind aceste servicii de "hosting" si pe piata romaneasca.

Dani Rockhoff: Ce v-a adus aceasta intalnire pe linie de "conexiuni globale"?

H.B.: Din cate stiu, pentru prima oara are loc aici aceasta intalnire si eu am venit pentru a realiza contacte cu diferite persoane interesate, atat din Germania, cat si din Romania, pentru o eventuala cooperare in viitor.

D.R.: Cu cat personal lucrati la LongLine?

H.B.: La ora actuala avem 16 persoane si tendinta este ca personalul sa creasca, in functie de proiectele pe care le vom avea si perspectivele oferite pe piata romaneasca.

D.R.: E adevarat ca acum Sibiul este mai mult nemtesc decat romanesc, cu firmele care s-au deschis si lucreaza acolo?

H.B.: Sibiul este un oras nemtesc, vazand problema istoric. Intre timp, in Sibiu mai exista foarte putini sasi, nu stiu daca sunt mai mult de cateva mii in tot judetul Sibiu. Insa, avand in vedere ca mentalitatea romanilor din Sibiu si din imprejurimi a fost foarte mult influentata de nemtii care au locuit acolo sute de ani, multe firme germane sunt interesate sa mearga in aceasta zona.

Mentalitatea de acolo este mai apropiata de cea germana, decat cea din alte zone ale Romaniei. La ora actuala sunt foarte multe firme germane la Sibiu, iar eu am auzit doar lucruri pozitive de la acestea. Negativ n-am auzit nimic.

D.R.: Nici referitor la infrastructura?

H.B.: Infrastructura nu este la nivelul Germaniei, clar. Dar cred ca fata de alte regiuni din tara, in judetul Sibiu ea este bine pusa la punct. Primarul Johannis isi da foarte mult silinta sa puna infrastructura pe picioare si lucrurile sa avanseze in sensul asta.

El sprijina foarte mult firmele care vor sa mearga acolo si face eforturi sa iasa o treaba buna. Parerea mea este ca e OK asa, mergem in directia buna.