Pentru a impresiona actionarii, viitorul CEO al Yahoo! trebuie sa aiba o calitate principala: disponibilitatea de a incheia o intelegere cu Microsoft, noteaza Reuters, care citeaza analisti din piata. Yahoo! a refuzat in mod repetat "avansurile" si ofertele de preluare facute de Microsoft care oferea la inceputul anului 31 dolari/actiune. Acum, actiunile Yahoo! au scazut mult si ar fi o minune ca Microsoft sa ofere peste 20 de dolari/actiune.

Analistii spun ca o afacere cu Microsoft e cea mai buna optiune pentru Yahoo!, insa atrag atentia ca oferta facuta de Microsoft va fi cu mult sub cele 47,5 miliarde dolari propuse la inceputul anului. Analistii de pe Wall Street spun ca Microsoft ar oferi maxim 17-20 dolari/actiune daca ar face o oferta, iar pretul e mic fiindca actiunile Yahoo! au ajuns la o cotatie de sub 12 dolari, departe de maximul din februarie: 30,25 dolari.

Sub conducerea lui Jerry Yang, care luni a anuntat ca va parasi functia cand board-ul ii va gasi inlocuitor, Yahoo! a cautat alternative pentru a nu fi inghitita de Microsoft si a purtat discutii cu Google si Time Warner. Insa, desi semnase un parteneriat de publicitate cu Google in iunie, partenerul s-a retras din cauza problemelor de reglementare si e greu de crezut ca Google va reveni.

In plus, discutiile cu Time Warner pentru o integrare a AOL in Yahoo!, se poarta deja de luni bune, fara vreun rezultat palpabil. Microsoft, desi spune ca nu e interesata, are mare nevoie de activele Yahoo! pentru a-si intari pozitia pe piata de online search, dar si in publicitate, spun analistii.

Roata se invarte iar pozitiile se vor schimba. Microsoft a tot negociat, iar Yahoo! a refuzat cu perseverenta, motivand ca pretul e prea mic. Acum, daca e ca noul CEO sa inceapa discutii cu compania fondata de Bill Gates, board-ul Yahoo! va trebui sa lase divergentele de-o parte si sa decida clar cu ce pret vrea sa vanda.

Analistii spun ca Microsoft e in pozitia de a conduce discutiile si va reveni cu o oferta fiindca are nevoie de Yahoo! la fel de mult cat si Yahoo! are nevoie de Microsoft.