NASA a transmis imagini spre o naveta spatiala aflata la 20 de milioane de mile distanta de Pamant, printr-un sistem de comunicatii bazat pe internet, noteaza BBC. Tehnologia Disruption-Tolerant Networking (DTN) e gandita sa functioneze pe distante foarte vaste unde timpii de raspuns pot fi masurati in zile.

Alte teste cu aceasta tehnologie vor fi efectuate pe Statia Spatiala Internationala, in 2009. "Acesta e primul pas in crearea unei capabilitati de comunicare in spatiu, un internet interplanetar", spune Adrian Hooke de la NASA.

Lucrurl de pionierat in tehnolgia DTN a fost facut acum un deceniu de Vint Cerf. Tehnologia e extrem de toleranta cu intarzierile si tulburarile ce pot aparea cand datele sunt transmise pe distante uriase, intre planete, sateliti, statii spatiale si nave cosmice.

Pentru a face fata intarzierilor, care pot fi create si de furtuni solare, fiecare nod dintr-o retea DTN pastreaza datele pana in momentul cand poate contacta un alt nod.

Noua tehnologia va putea usura comunicarea in misiunile mai complexe, unde trebuie coordonate mai multe nave, iar cantitatea de date transimise este imensa. Comunicarea va fi mult mai usoara si daca NASA va trimite din nou oameni pe luna.

Iata si materialul prin care NASA anunta experimentele