Symantec: Romania detine 13% din serverele folosite pe plan mondial in economia subterana online
Romania e deja cunoscuta pentru cybercrime, spun cei de la Symantec, iar din cauza cresterii economice lente, oportunitatile de angajare au scazut mult. Romania are o traditie in IT, dar fraudele si coruptia sunt probleme mari in aceasta tara iar cybercrime-ul este legat de ambele, noteaza Symantec in studiul "Report on the Underground Economy". Procentul mare de servere dedicate economiei subterane poate fi explicat si prin faptul ca cei care fura informatii prefera uneori sa-si creeze propriile servere pentru a vinde informatiile.
'
Symantec noteaza ca rata criminalitatii pe internet este ingrijoratoare in Romania, daca tinem cont ca in tara noastra exista 2,25 milioane de utilizatori ai internetului broadband, in timp ce in SUA sunt 75 de milioane, dar numarul serverelor implicate in activitati ilegale e doar de trei ori mai mare. In clasamentul numarului de servere, Romania e urmata de Germania cu 11%, Marea Britanie cu 6%, Canada cu 5% si Australia cu 4% din totalul mondial.
Analiza Symantec cerceteaza cateva aspecte ale economiei subterane online si nu se doreste a fi un studiu aprofundat asupra criminalitatii pe internet in general. Symantec a monitorizat serverele implicate in economia subterana in perioada 1 iulie 2007 - 30 iunie 2008.
Symantec defineste frauda pe internet (cybercrime) ca fiind o infractiune comisa folosind un computer, retea sau dispozitiv hardaware care poate fi agentul fraudei, facilitatorul acesteia sau tinta. Participantii la economia subterana folosesc in general doua platforme: canale de la servere IRC si forumuri online. Ambele gazduiesc grupuri de discutii pe care infractorii le folosesc pentru a cumpara si vinde informatii precum conturi bancare, serii de card, parole de e-mail si orice alte date ce pot fi exploatate pentru a obtine profit.
Fraudele pe internet prolifereaza pe timp de criza
Frauda pe internet nu pare sa sufere din cauza recesiunii si ajunge la fel de sofisticata precum un model de afaceri legitim. In perioada de un an de zile monitorizata au fost oferite spre vanzare informatii furate in valoare de 276 milioane dolari, arata studiul Synmantec care spune ca informatiile furate referitoare la conturi bancare se vand chiar si cu 10 dolari, in timp ce seriile de carduri ajung sa se vanda chiar si cu 10 centi.
Symantec spune ca cifra de 276 milioane dolari se refera la cat ar fi obtinut infractorii daca ar fi vandut toate datele scoase la vanzare, insa daca toate conturile bancare si cardurile "traficate" ar fi fost golite, profitul economiei subterane online ar fi de circa sapte miliarde dolari.
Symantec spune ca bunurile, serviciile si informatiile sunt trimise cu viteze tot mai mari pe glob prin forumuri online gazduite de servere ale caror locatii se schimba in mod constant pentru a nu fi detectate. Fraudele pe internet, spune Symantec cresc in volum extrem de repede, chiar daca nu exista date comparative pentru anii trecuti.
Forumurile pe care se vand si se cumpara informatii furate imita modelul de afaceri al site-urilor legale.
Symantesc a urmarit servere din toate regiunile lumii ca baza a studiului si a monitorizat 69.000 de persoane care au scos la vanzare informatii ilegale si peste 44 milioane de mesaje spre forumuri underground prin care isi faceau cunoscuta "marfa". Cel mai des erau scoase la vanzare informatii despre carduri si despre conturi bancare.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
Read and learn.
Spor
Si daca nu stiti, cei care se ocupa de fraude pe net sunt 80% studentii plecati cu burse Microsoft, care stiu ce si cum se misca...dar nu ii intreaba nimeni de sanatate.