Utilizarea serviciilor de internet in banda larga (broadband) in Europa este in crestere, de la o rata de penetrare de 18,2% in iulie 2007 pana la 21,7% in iulie 2008, dupa cum indica un raport publicat vineri de Comisia Europeana. In acest context, Romania se mentine pe ultimele pozitii in clasament, cu o rata de penetare a internetului broadband de 10,7%, devansand doar Polonia (9,6%), Slovacia (9,6%) si Bulgaria (9,5%). Danemarca este tara cu cea mai mare rata de penetarare broadband, de 37,4%.

Diferenta dintre tara cu cele mai bune performante (Danemarca 37,2%) si tara cu cele mai modeste rezultate in materie de broadband (Bulgaria 9,5%) ramane considerabila, insa este pentru prima data in curs de diminuare (in iulie 2007, rata de penetrare in Danemarca a fost de 34,1%, iar in Bulgaria de 5,7%).

"Diferenta poate fi explicata in principal de lipsa concurentei si de deficientele in materie de reglementare. De exemplu, in timp ce cota de piata detinuta de operatorii istorici ai retelelor broadband fixe incepe sa se stabilizeze la aproximativ 45%, in anumite tari (Austria, Bulgaria, Franta, Irlanda, Lituania, Romania si Spania) aceasta a crescut incepand cu luna iulie 2007", mentioneaza Comisia Europeana.

In privinta ratei de utilizare a serviciilor de internet broadband, Romania se plaseaza pe locul 24 in UE cu o rata de penetrare a acestor servicii de 10,7%, depasind doar Polonia si Slovacia (cu 9,6%) si Bulgaria (cu 9,5%). Danemarca are cele mai bune rezultate, cu o rata de penetrare a internetului broadband de 37,4%, fiind urmata de Olanda cu 35,8% si Suedia cu 32,5%.

Peste 107 milioane linii de broadband fixe si cel putin 34 milioane abonati la internetul broadband mobil

Cifrele Comisiei Europeane arata ca, in ciuda diminuarii perspectivelor de crestere economica in general, dezvoltarea internetului broadband a continuat in ultimul an la nivelul intregii UE, cu o crestere de 19,23% in perioada iulie 2007-iulie 2008.

La 1 iulie 2008, in UE existau peste 107 milioane de linii broadband fixe, dintre care 17 milioane au fost adaugate incepand cu iulie 2007.

De asemenea, date facute publice in premiera, arata ca internetul broadband bazat pe tehnologii mobile de tipul 3G si transferurile de date prin carduri specifice par sa se dezvolte in mai multe state membre. Danemarca, Grecia, Germania, Italia, Slovenia si Spania au anuntat o rata de penetrare a internetului broadband mobil de peste 10%. La 1 iulie 2008, in UE existau 34 de milioane de abonati ai serviciilor de internet broadband (fara a lua in considerare Franta, Tarile de Jos si Regatul Unit, care nu au furnizat informatii pe aceasta tema).

Rata de penetrare a internetului mobil, care ia in considerare procentul din totalul populatiei care utilizeaza activ internetul broadband mobil, este cuprinsa intre mai putin de 1% (Belgia si Cipru) si aproximativ 20% (Spania). Media UE este de 6,9%.