Compania elvetiana Logitech a produs mouse-ul cu numarul un miliard, foarte aproape de data la care micul "soricel" nelipsit de langa computer implineste 40 de ani. Unii analisti spun ca mouse-ul va disparea in cinci ani, cucerit de tehnologiile touch-screen. Altii spun ca va ramane important inca mult timp, mai ales ca e practic si foarte ieftin.

Logitech s-a infiintat in 1981, iar in prezent produce lunar cam 8 milioane de mouse-uri pe care le vinde in 100 de tari. Logitech spune ca putine companii se pot lauda ca au produs un miliard de exemplare dintr-un anumit produs.

Dar analistii spun ca daca trecutul e plin de succese, asta nu inseamna ca si viitorul va fi la el. Steve Prentice, analist Gartner, spune ca mouse-ul nu va mai fi asa raspandit peste cinci ani, mai ales ca interfetele tactile vor suna inceputul sfarsitului pentru "soricelul" legat la computer.

Vicepresedintele Logitech, Rory Dooley, citat de BBC, il contrazice si spune ca mouse-ul va fi la fel de important si pe viitor, iar interfata tactila va augmenta lucrurile pe care azi le facem cu mouse-ul si tastatura.

Totusi, tot mai multe laptop-uri au astazi touch pad si sunt preferate de multi utilizatori, in detrimentul desktop-urilor. Smartphone-urile si consolele de jocuri au introdus noi generatii de ecrane tactile, HP promoveaza desktop-uri cu ecrane senzitive, iar Microsoft vede si ea un imens potential in acest domeniu.

"Vicele" Logitech spune ca noile tehnologii pun utilizatorii in fata unor provocari. Cati ar fi dispusi sa atinga de o mie de ori pe zi un ecran senzitiv care se afla la peste jumatate de metru departare ? Va fi tehnologia atat de complexa incat sa-ti permita sa faci click usor in celulele unui tabel complex? Sunt intrebari la care tehnologia touch screen e posibil sa nu poata raspunda in viitor, crede Rory Dooley.

Analistul Gartner care prevede disparitia mouse-ului il contrazice pe Rory Dooley si spune ca in cinci ani computerele vor fi incastrate in pereti si va fi greu sa mai folosesti mouse-ul, computerul nu va mai fi doar computer, ci parte a cladirii.

Mouse-ul va implini, in curand, 40 de ani, noteaza BBC. Primul a fost creat la 9 decembrie 1968 de Douglas C. Engelbart si o echipa de cercetatori ai Stanford University.