Microsoft a deschis 63 de actiuni in instanta contra unor persoane care au vandut pe site-urile de licitatii versiuni contrafacute ale sistemului de operare Windows XP. Compania a luat la ochi persoane din 12 tari printre care se numara Germania, Franta si Marea Britanie, noteaza BBC.

Cele 12 tari sunt Germania, Franta, Marea Britanie, Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Japonia, Mexic si Noua Zeelanda.

Majoritatea celor chemati in justitie vindeau o asa zisa Blue Edition a Windows XP, sistem de operare care este din ce in ce mai popular pe site-urile de licitatii mai ales ca ajunge la sfarsitul ciclului comercial.

Microsoft atrage atentia asupra faptului ca asa zisa "Blue Edition" a XP care e vanduta pe site-uri nu reprezinta decat un software contrafacut de calitate inferioara copiat pe un CD.

Microsoft spune ca cei care vand astfel de softuri profita de lipsa de informare a clientilor, insa avertizeaza ca folosind aceste softuri sunt puse in pericol datele de pe computerele utilizatorilor.

Compania a aflat ca 34% din softurile piratate vandute pe site-urile de licitatii au probleme de instalare, iar cei care le comercializeaza se ajuta si de false campanii de promovare construite in jurul acestei "Blue Edition",

Comerciantii de PC-uri nu mai instaleaza sistemul XP pe calculatoarele noi de la finele lui iunie pentru a face loc sistemului VIsta. Chiar daca Microsoft a declarat ca vanzarile de Vista sunt puternice, multe companii si destui consumatori prefera XP.