Afacerile Sun Microsystems in Romania au un ritm de crestere peste media pietei IT&C si suntem increzatori ca, posibil la un ritm mai scazut, acestea vor creste in continuare si vom castiga si cota de piata, a declarat, marti, Denis Heraud, presedintele diviziei de piete emergente la Sun Microsystems. Mihai Dumitrescu, managerul reprezentantei din Romania, spune ca turbulentele economice nu s-au resimtit inca pe plan local, unde afacerile au crescut anual cu peste 26% in ultimii trei ani si grupul intentioneaza cresterea numarului de angajati in 2009.

Sun Microsystems, unul dintre cei mai mari producatori de servere si software la nivel mondial, a anuntat luna trecuta demararea unui proces de reducere a costurilor, in urma caruia ar urma sa fie disponibilizati circa 6.000 de angajati, adica 18% din forta de munca la nivel global.

"Procesul de reducere a costurilor, care a inceput deja, s-a datorat in special unei scaderi la nivel general a pietei IT&C si estimam ca piata globala va fi dificila in urmatoarele trimestre. Disponibilizarile se vor face diferit de la regiune la regiune, de la divizie la divizie si in functie de potentialul de crestere al fiecarei zone", a declarat, marti, Denis Heraud, presedintele diviziei de piete emergente la Sun Microsystems.

Sun Microsystems vede o scadere a afacerilor in regiune in perioada urmatoare

Grupul este multumit insa de rezultatele din Romania, piata pe care Sun Microsystems a intrat in anul 2004, prin deschiderea unei reprezentante. Producatorul are in prezent 7 angajati pe piata romaneasca si tot atatia parteneri de afaceri.

"Nu putem sa va dam informatii privind datele financiare, insa comparativ cu 2004, cand Sun a deschis birou de reprezentanta in Romania cifra de afaceri s-a dublat. In ultimii trei ani, cresterea anuala a afacerilor pe piata din Romania a fost de peste 26%, in conditiile in care cresterea pietei IT&C este de circa 11-12% potrivit datelor statistice. Criza financiara nu a afectat momentan ritmul de crestere, chiar daca suntem la jumatatea anului fiscal, iar anul viitor personalul va creste la 11 angajati. Cele mai multe reduceri de personal vor fi in Statele Unite, in zona pietelor emergente activitatea Sun Microsystems este in crestere", a precizat Mihai Dumitrescu, manager general al reprezentantei Sun Microsystems in Romania.

Mai putin optimist este insa Yiannis Kyriakides, manager regional pe Balcani, zona Adriatica, Cipru si Malta in cadrul Sun Microsystems: "Nimeni nu poate sti exact ce se va intampla in perioada urmatoare. Ne asteptam la o scadere a afacerilor in regiune, dar vom incerca sa vedem in asta o oportunitate".

Oficialii Sun Microsystems au anuntat ca in ciuda procesului de reducere a costurilor anuntat, nivelul investitiilor in cercetare si dezvoltare, de circa doua miliarde dolari anual, nu va fi redus. Potrivit lui Yiannis Kyriakides, Sun Microsystems a investit pana acum in activitati de cercetare si dezvoltare circa 65 miliarde dolari.