Panasonic Corp a anuntat ca e dispusa sa cheltuiasca cel putin 4,5 miliarde dolari pentru a prelua controlul asupra Sanyo Electric Co Ltd, intr-o tranzactie ce ar forma al doilea mare producator de electronice din Japonia, dupa Hitachi Ltd., noteaza Reuters.

Panasonic, cel mai mare producator mondial de televizoare cu plasma, a anuntat ca va oferi 131 yeni pentru fiecare actiune Sanyo, pret cu 4% sub nivelul de la inchiderea sedintei de vineri, cu scopul de a obtine o detinere majoritara la Sanyo, producator important de acumulatori.

Goldman Sachs, actionar important al Sanyo, a anuntat ca isi va vinde participatia catre Panasonic. Decizia Goldman, care pana acum respinsese ofertele mai mici inaintate de Panasonic, a venit dupa ce firma de pe Wall Street a afisat prima pierdere trimestriala de la listare.

Goldman, Daiwa Securities SMBC si Sumitomo Mitsui Banking detin aproape 430 milioane actiuni preferentiale Sanyo, care pot fi schimbate fiecare pentru 10 actiuni obisnuite, dupa ridicarea unei restrictii, in martie.

Dupa convertirea actiunilor, Goldman si Daiwa Securities SMBC vor detine fiecare cate 29% din actiunile Sanyo, in timp ce Sumitomo Mitsui va detine un pachet de 12%. Participatia combinata de 70% ar valora aproximativ 6 miliarde dolari, calculata la un pret de 131 yeni/actiune.

Atat Sumitomo Mitsui Banking, cat si Daiwa Securities SMBC au anuntat ca iau in considerare vanzarea participatiilor catre Panasonic.

Pe fondul situatiei economice delicate, Panasonic anunta in noiembrie ca isi reduce cu 90% prognozele privind profitul pentru anul fiscal curent care se incheie in martie 2009.

Panasonic Corporation are peste 300.000 de angajati pe plan mondial si a fost fondata de Konosuke Matsushita acum 90 de ani.