Criza nu-i va face pe marii jucatori din IT&C sa renunte la lansari interesante de produse. Targul CES 2009 care se va tine intre 8 si 11 ianuarie in Las Vegas va avea probabil mai putini vizitatori, insa nu va fi plictisitor. E de asteptat ca Microsoft sa anunte noi detalii despre sistemul de operare Windows 7, vor fi prezentate mini-laptop-uri cu touch-screen, chiar si unul cu doua ecrane, dar si televizoare ce se conecteaza la internet, plus noi telefoane pe platforma Android a Google, noteaza PC World.

Criza i-a facut pe multi sa taie cheltuielile, astfel ca si la CES, numarul vizitatorilor e de asteptat sa scada, spre 130.000, numar cu 10% mai mic decat la editia 2007. Si hotelurile din Las Vegas, la care se faceau rezervari cu multe luni inainte, sunt acum nevoite sa faca reduceri pentru a-si gasi clienti.

Dar chiar si pe fondul prognozelor ce indica o audienta mai redusa, mari jucatori precum Intel, Microsoft, Hewlett-Packard, IBM sau Dell vor fi acolo, la fel ca si alte 2.700 de companii ce vor expune in diferite locuri din Las Vegas.

Interesant este ca un subiect legat de software ar putea fi mai atragator decat multe gadget-uri ce vor fi expuse. E vorba de sistemul de operare Windows 7 al Microsoft care ar trebui sa iasa pe piata peste un an. Compania a tot spus ca noul sistem va fi mai bun decat Vista, mai usor de folosit, mai economic, dar sunt asteptate anunturi mai detaliate in sprijinul afirmatiilor.

La partea de gadget-uri, interesul va fi starnit de mini-laptop-urile cu interfata touchscreen. Asus va veni cu un astfel de model, dar si Intel va aduce o varianta cu ecran senzitiv a netbook-ului Classmate.

Dar si laptop-urile clasice vor avea parte de inovatii. Lenovo va aduce ThinkPad W700DS laptop-ul cu doua ecrane gandit pentru oamenii care vor sa faca multe in acelasi timp.

Si la smartphone-uri vor fi noutati legate de sistemele de operare, ecranele sensibile si conectivitatea 3G. In plus, noi companii - cum ar fi Samsung -vor adopta platforma Android, a Google.

Noutati vor fi si in modul in care vor fi combinate televiziunea si internetul, mai ales ca tendinta este ca tot mai multi sa navigheze pe internet cu ajutorul televizorului. La CES 2009, compania Silicon Image va prezenta un TV LCD cu computer incorporat, astfel ca utilizatorii pot simultan sa navigheze pe web si sa se uite la TV pe un ecran de mari dimensiuni impartit intre cele doua aplicatii.

Televiziunea si internetul vor deveni tot mai legate, astfel incat cei care privesc, spre exemplu, o reclama la TV sa poata fi directionati imediat catre magazinul online de unde pot cumpara produsul.

CES 2009 va avea mai putini vizitatori probabil, insa nu se anunta plictisitor. Criza nu a omorat inovatia si nici dorinta clientilor de a cumpara produse foarte avansate tehnologic.