Cele doua mari expozitii americane IT&C de inceput de an, Macworld care incepe luni si CES care incepe joi se vor tine anul acesta fara persoanele care au marcat cel mai mult domeniul in ultimii ani: Steve Jobs si Bill Gates. Apple va participa anul acesta pentru ultima oara la Macworld, dar Steve Jobs nu va tine discurs, in timp ce Bill Gates s-a retras de la conducerea Microsoft si nu va mai vorbi nici la CES. Expozantii vor fi mai putini anul acesta si vizitatorii se vor mai rari si e posibil ca accentul sa cada pe produsele mai ieftine, adaptate contextului actual, cand vanzarile scad, noteaza USA Today.

Steve Jobs, CEO al Apple, a uimit industria in decembrie cand a anuntat ca nu va mai tine discurs la Macworld. In plus, Apple a anuntat ca dupa editia aceasta nu va mai participa la aceasta expozitie, preferand sa-si concentreze eforturile pe alte canale de promovare. Absenta lui Jobs a dat apa la moara celor care spuneau ca sanatatea sefului Apple este precara, dar cei de la Apple nu au comentat zvonurile.

La Macworld, Apple a prezentat anii trecuti in premiera cateva din produsele sale de top: telefonul iPhone si laptop-ul MacBook Air, iar analistii spun ca absenta lui Jobs de anul acesta e un semn ca Apple nu va veni cu ceva extraordinar de interesant. Altii spun ca Jobs vrea sa scoata in fata si alti oameni importanti de la Apple si se vorbeste chiar ca se pregateste un succesor, insa informatiile sunt totusi pure speculatii.

O alta absenta de marca va fi Bill Gates care nu va mai tine discurs la CES. Gates s-a retras anul trecut de la conducerea Microsoft, si se va concentra pe actiunile filantropice, urmand ca discursul de la CES sa fie tinut de CEO-ul Steve Ballmer. E de asteptat ca cel mai mare producator de software sa dea noi indicii despre noul sistem de operare Windows 7, succesorul lui Vista. Lumea asteapta mult de la noul Windows, dupa ce o multime de clienti companii au refuzat sa treaca de la XP la Vista, dupa ce multi s-au plans ca noul sistem e greoi si incompatibil cu multe aplicatii.

Dar dincolo de absenta supervedetelor, cele doua expozitii vor avea mai putini participanti. Spre exemplu, la Macworld lipseste Adobe, iar la CES vor fi cu 10% mai putini participanti, 2.700, in loc de 3.000. Pe timp de criza multe companii nu mai considera importanta si rentabila participarea la mari targuri ci isi concentreaza resursele pe alte segmente. Organizatorii CES spun totusi ca si in aceste conditii multe companii arata interes imens pentru CES si spun ca asteapta ca numarul participantilor sa scada numai cu 6%.

Analisti citati de USA Today spun ca se vor vinde bine terminalele mobile cu conexiune rapida la internet, insa vor suferi vanzarile de gadget-uri noi dar foarte scumpe. Tehnologiile sofisticate nu vor face valuri pentru ca vor fi percepute ca fiind extrem de scumpe, lucru nefavorabil in prezent, mai spun analistii.