Dell, cel mai mare exportator din Irlanda si al doilea producator mondial de PC-uri, a anuntat ca va renunta la 1.900 din cei 3.000 de angajati de la uzina din Limerick, Irlanda si va muta o parte a productiei in Polonia, noteaza Reuters. Disponibilizarile vor fi facute in urmatoarele 12 luni la uzina care produce de aproape doua decenii.

Dell a anuntat ca va muta la uzina poloneza o parte din productia de computere destinate clientilor din Europa, Africa si Orientul Mijlociu. Miscarea face parte din planul care-si propune reducerea costurilor cu trei miliarde dolari, plan anuntat de companie anul trecut pe plan mondial.

Anuntul Dell e inca o lovitura pentru economia irlandeza, prima din Zona Euro care a intrat oficial in recesiune anul trecut. Irlanda a cunoscut in anii '90 o crestere fulminanta, fiind supranumita "Tigrul Celtic", insa criza a lovit-o din plin si e de asteptat ca somajul sa treaca de 10% spre finalul anului, fata de 6,3% in trimestrul al treilea din 2008.

Dell a renuntat anul trecut la 8.000 de anagajati in incercarea de a recupera terenul pierdut in lupta cu rivalul HP. Dell este cel mai mare exportator din Irlanda, cea mai mare companie IT si a doua mare companie a tarii.

Irlanda are o suprafata de trei ori mai mica decat Romania iar populatia se apropie de sase milioane locuitori.