Valoarea actiunilor Sony si Toshiba au scazut semnificativ la bursa din Tokio ca urmare a unor informatii aparute in presa referitoare la pierderi operationale pe care le vor raporta cele doua companii pentru acest an fiscal, relateaza Bloomberg. Presa locala a anuntat pierderi operationale de 100 miliarde yeni (1,1 miliarde dolari) pentru Sony si respectiv 200 miliarde yeni pentru Toshiba.

Valoarea actiunilor Sony a scazut cu 8,9%, pretul unei actiuni coborand pana aproape de 2000 yeni, cea mai brusca scadere din 6 noiembrie 2008, in timp ce valoarea unei actiuni Toshiba a scazut cu 8,6% pana la 385 yeni, cea mai mare scadere din 24 octombrie 2008.

Scaderea vanzarilor de produse electronice din America de Nord si Europa ar putea genera Sony o pierdere operationala de circa 100 miliarde yeni (1,1 miliarde dolari) dupa cele 12 luni care se sfarsesc in martie 2009, a scris marti cotidianul local Nikkei, fara a cita sursa informatiilor. Daca informatia este adevarata, ar insemna pentru Sony prima pierdere operationala din ultimii 14 ani, in conditiile in care compania estimase in luna octombrie 2008 un profit de 200 miliarde yeni pentru acest an fiscal.

Sony a precizat intr-un comunicat catre bursa din Tokio ca estimarile din presa nu sunt bazate pe vreun anunt al companiei si a refuzat sa faca alte comentarii. Scaderea vanzarilor si aprecierea yenului fata de dolar au fortat Sony sa anunte luna trecuta un plan de disponibilizare a 16.000 de angajati si reducerea cu 30% a investitiilor pentru anul bugetar viitor.

Tot marti, postul public local de televiziune NHK a anuntat ca Toshiba va raporta in acest an fiscal prima sa pierdere operationala din ultimii sapte ani, citand surse apropiate companiei. Toshiba va inregistra o pierdere operationala de circa 200 miliarde yeni, a mai anuntat si cotidianul Nikkei, fara a mentiona sursa informatiei.

Intr-un comunicat catre bursa din Tokio, Toshiba a anuntat ca evalueaza impactul unor schimbari semnificative la nivelul afacerii si ca va anunta rapid orice schimbare la nivelul estimarilor privind veniturile, daca va fi necesar. In octombrie, Toshiba estimase un profit operational in scadere cu 37% pana la 150 miliarde yeni pentru acest an fiscal.