Un virus de tip "worm" (vierme) care ataca sistemul Windows si se raspandeste la nivelul retelelor informatice slab securizate, a stick-urilor de memorie si a calculatoarelor fara ultimele update-uri de securitate a reusit sa infecteze peste 3,5 milioane de calculatoare, informeaza BBC, citand date prezentate miercuri de firma de securitate F-Secure. Romania se afla in primele 10 tari cu cele mai multe adrese IP infectate. Intr-un comunicat emis vineri, F-Secure anunta ca in prezent sunt peste 8,9 milioane de calculatoare lovite de acest virus. Si BitDefender avertizeaza vineri asupra acestui virus.

Virusul, cunoscut sub nume precum Conficker, Downadup sau Kido, a fost pentru prima data descoperit in octombrie 2008. Desi Microsoft a scos "un patch" pentru a rezolva problemele cauzate de acest virus, numarul calculatoarelor infectate a depasit miercuri 3,5 milioane, iar potrivit datelor prezentate astazi de F-Secure, in prezent sunt peste 8,9 milioane de calculatoare infectate. Expertii avertizeaza ca pentru a se proteja, utilizatorii ar trebui sa aiba o solutie anti-virus updatata si ca trebuie sa instaleze patch-ul MS08-067 al celor de la Microsoft.

Romania, pe locul 9 mondial in topul tarilor afectate de acest virus

Conform statisticilor F-Secure, Romania se afla marti (13 ianuarie) pe locul noua in lume in topul tarilor cu cele mai multe adrese IP afectate de acest virus. Primele trei pozitii erau ocupate de China, Brazilia si Rusia.

Si BitDefender, producatorul local de solutii de securitate informatica, a atentionat vineri intr-un comunicat asupra problemelor cauzate de acest virus, care a reaparut in piata sub o versiune imbunatatita.

Mai multe detalii tehnice aici.