Companiile de tehnologie isi vor schimba prioritatile in 2009, an in care sunt fortate sa-si reduca bugetele si costurile. Am putea vedea companii concurente colaborand, pentru a reduce costurile, altele se vor baza pe comenzile venite de la sectorul public pentru a-si mentine cifrele de afaceri. Unele proiecte vor fi amanate, multe companii vor fi multumite sa nu scada anul acesta, iar tehnologii controversate, precum energia nucleara si alimentele modificate genetic ar putea reveni in prim-plan, arata un studiu Deloitte care identifica principalele tendinte in tehnologie pentru anul in curs.

Sectorul public ramane o sursa importanta de venit pentru companiile din tehnologie

Companiile din domeniul tehnologiei si-ar putea schimba prioritatile in acest an, in contextul in care strategiile de reducere a costurilor si o piata de consum in stagnare vor limita investitiile si vor orienta interesul catre noi surse generatoare de venit. Acestea ar putea varia de la testarea de noi furnizori, mai putin cunoscuti, la actiuni in instanta pentru drepturi de proprietate sau readucerea pe agenda a unor tehnologii controversate precum energia nucleara si alimentele modificate genetic, potrivit previziunilor pe 2009 publicate de Deloitte.

Industria romaneasca a tehnologiei se va concentra, in acest an, pe sectorul public, fiind asteptate mai multe proiecte majore de infrastructura si hardware.

“Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei are un obiectiv clar de a dezvolta proiecte e-guvernare, mizand pe fonduri importante de la Uniunea Europeana”, spune Andrei Ionescu, Senior Manager Enterprise Risk Services in cadrul Deloitte Romania.

Un alt stimulent major, adauga el, vine de la Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, care a aprobat la sfarsitul anului doua decizii privind arhivarea si facturarea electronica. Aceste facilitati ar putea genera investitii importante atat pentru sectorul privat, cat si public.

Rivalii, fortati sa-si dea mana pentru a economisi

Din moment ce multe companii private romanesti vor amana implementarea diverselor solutii IT de business si isi vor reduce bugetele de IT, industria ERP ar putea fi serios afectata. Companiile vor depune eforturi mari pentru a-si mentine nivelul veniturilor, asteptand scaderi sau crestere zero. Sectorul public, insa, va ajuta companiile sa isi mentina cifrele de afaceri.

Mediul de activitate dificil ar putea obliga companiile sa colaboreze mai mult, pentru a-si reduce costurile.

“Pentru prima data, am putea vedea companii concurente aderand la asa-numitele ‘business continuity agreements’, convenind sa utilizeze in comun anumite active, facilitati sau unitati de stocare, pentru a-si limita investitiile noi si a economisi bani”, a explicat Andrei Ionescu.

Previziuni generale in tehnologie pentru 2009

* Nevoia de a economisi tot mai multa energie va aduce in atentia pietei tehnologiile SmartGrid;

* Ambalarea a cat mai multe produse si servicii va fi esentiala pentru a stimula piata in stagnare;

* Cel mai dinamic segment de pe piata computerelor ar putea fi cel al netbook-urilor, cunoscute si ca ‘mini-notebook-uri’;

* Cresterea exponentiala a volumului de date atrage o crestere corespunzatoare a riscului de scurgere de informatii si furt de date;

* Strategia companiilor privind consumul de energie ar trebui sa includa si consumul aferent sistemelor IT;

* Strategiile necesare de reducere de costuri vor lua in calcul si escaladarea costurilor de stocare a informatiei digitale;

* Interesul companiilor si al consumatorilor fata de branduri si tehnologii relativ necunoscute ar putea creste, pe considerentul ca sunt suficient de bune si, mai ales, sunt semnificativ mai ieftine;

* Neclaritatea privind drepturile de proprietate digitala ar putea rezulta in sute de actiuni in instanta pentru continut media, software sau de alte forme;

* In contextul in care retelele sociale castiga teren, marile companii IT isi propun investitii semnificative in cercetarea si dezvoltarea de astfel de aplicatii, precum si in centre noi de cercetare a rețelelor sociale pentru companii;

* Energia nucleara si alimentele modificate genetic, doua inovatii tehnologice controversate in trecut, ar putea reveni pe agenda discutiilor, fiind percepute ca metode benefice in conditiile actuale de piața.

Previziunile TMT pe 2009 au fost realizate in urma discutiilor cu clientii firmelor membre Deloitte, a contributiilor celor aproape 6.000 de parteneri si manageri specializati in TMT din cadrul firmelor membre Deloitte, la care s-au adaugat opiniile analistilor din industrie si interviuri cu executivi de top din intreaga lume.