Microsoft a facut ultimul pas in lupta pentru recastigarea utilizatorilor pierduti, lansand luni ultima varianta beta a browserului Internet Explorer 8 (IE 8), respectiv IE 8 RC1, informeaza BBC. Potrivit oficialilor Microsoft, noul IE 8 este mai rapid, mai usor de folosit si mai sigur decat browserele rivale. In luna decembrie a anului trecut, firma de cercetare Net Applications atentiona asupra scaderii cotei de piata sub 70% a browserului IE al Microsoft, pentru prima data in ultimii 10 ani.

"Microsoft are nevoie sa faca toate aceste afirmatii pentru ca in continuare pierde cota de piata fata de Firefox, Chrome si Safari", a declarat Neil MacDonald, analist in cadrul companiei de cercetare Gartner.

Potrivit informatiilor Microsoft, denumirea de RC1 este prescurtarea de la "Release Candidate 1", softul fiind lansat pentru a fi utilizat de utilizatori, in timp ce se fac ultimele teste inainte de lansarea finala. Compania avertizeaza ca utilizatorii s-ar mai putea confrunta momentan cu mici bug-uri si probleme de compatibilitate.

Windows si IE, cote de piata la 1 decembrie 2008
Foto: Net Applications
Potrivit datelor firmei de cercetare Net Applications, la 1 decembrie 2008, cota de piata a Internet Explorer a scazut sub 70%, pana la 69,8%, pentru prima data in ultimii zece ani.

In comparatie, browserele rivale Firefox (Mozilla) si Safari (Apple) au inregistrat cresteri de 0,8% si respectiv 0,6% ale cotelor de piata numai in luna noiembrie. Astfel, la 1 decembrie, Firefox detinea o cota de piata de 20,78%, in timp ce Safari avea 7,13%. Browserul Chrome al Google se situa pe locul patru, cu o cota de piata de 0,83%.

Pe 16 ianuarie, Comisia Europeana a anuntat depunerea unei noi plingeri impotriva Microsoft, acuzand politica Microsoft de a lega Internet Explorer de sistemul de operare Windows, fapt care ar afecta competitia.

Nu este primul incident dintre gigantul Microsoft si UE. In total, de-a lungul timpului, Executivul UE a amendat Microsoft cu 1,68 miliarde euro pentru incalcarile legislatiei si pentru ca nu a luat in seama sanctiunile.

Versiunea IE 8 RC1 poate fi descarcata aici.