Motorul de cautare Google a provocat stupoare sambata, fiind victima, pret de cateva ore, a unei erori care desemna toate site-urile de pe planeta drept periculoase, relateaza AFP.

Sambata, intre orele 14,30 si 15,25 GMT, atunci cand un navigator efectua o cautare pe Google, toate rezultatele indicau: "acest site ar putea dauna computerului dumneavoastra", in toate limbile de cautare, a explicat Google.

Grupul a declarat ca vina ii apartine, invocand "o simpla eroare umana".

Google primeste in mod regulat actualizari din partea unui furnizor de securitate, StopBadware.org, care stabileste lista site-urilor periculoase.

"Din nefericire, este o eroare umana, URL-ul a fost, din neatentie, trecut in fisier si s-a regasit astfel in toate URL-urile", a explicat societatea din Mountain View, pe blogul sau.

In urma acestei erori, daca navigatorii incercau sa acceseze site-ul dorit, Google bara accesul si ii redirijau spre site-ul StopBadware.org. In scurt timp, StopBadware.org a fost blocat din cauza numarului mare de accesari.

Google a prezentat scuze pentru acest incident si a promis sa ancheteze cu atentie cazul.

Defectiunea nu a afectat insa o alta functionalitate a Google, cautarea de stiri, ceea ce a permis accesul la site-uri considerate drept daunatoare.

Evenimentul a fost larg comentat pe bloguri si forumuri, utilizatorii intrebandu-se asupra fiabilitatii acestei functionalitati, despre care Google afirma ca urmareste "identificarea site-urilor periculoase (...) care pot instala scripuri pe computerele utilizatorilor".

Google controleaza circa 70% din cautarile pe internet, o cota de piata care a crescut in continuu in ultimii ani.