Compania nipona Panasonic a anuntat ca in anul fiscal ce se incheie in martie asteapta pierderi de 4,2 miliarde dolari - nivel record al ultimilor sapte ani - si va renunta la 15.000 de angajati, urmand sa inchida zeci de uzine, dupa ce vanzarile au scazut drastic, noteaza Reuters.

Panasonic are probleme, dupa ce vanzarile au scazut, iar costurile inchiderii unor uzine si cele cu restructurarea au tot crescut. Un alt factor important a fost aprecierea yen-ului japonez, ceea ce a facut ca produsele companiei sa fie mai putin competitive fata de cele ale rivalului coreean Samsung Electronics care beneficiaza de o moneda nationala (won-ul coreean) ceva mai slaba.

Panasonic a spus ca vanzarile au scazut pe toate segmentele in trimestrul al treilea din anul fiscal curent si se asteapta ca scaderile sa se accentueze in trimestrul curent, ultimul al anului fiscal. Declinul i-a facut pe japonezi sa-si schimbe total asteptarile, de la un profit de 30 miliarde yeni, la pierderi de 380 miliarde yeni (4,2 miliarde dolari).

Pierderile estimate de companie sunt mai mari decat cele vehiculate de presa zilele acestea - 350 miliarde yeni. Compania a anuntat ca va inchide 27 de situri de productie si va renunta la 15.000 din cei 300.000 de angajati de pe plan mondial. reducerile de personal vor fi puse in aplicare pana in martie 2010, jumatate din angajatii afectati vor fi din Japonia.

Compania a afisat pierderi nete de 63,1 miliarde yeni (700 milioane dolari) in trimestrul octombrie - decembrie 2008 fata de un profit de 115 miliarde yeni in perioada similara din 2007.