Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a emis marti decizia in cazul Irlanda vs UE pe tema directivei pastrarii datelor de trafic. Irlanda, sustinuta de Slovacia, a considerat ca baza juridica (art 95 EC) pe care a fost adoptata directiva a fost incorecta si ca atare directiva trebuie anulata, scrie Bogdan Manolea, pe blogul lui.

CEJ a decis astazi ca directiva a fost corect adoptata de institutiile UE, avind de a face in esenta cu piata interna si nu cu investigarea infractiunilor. Decizia va putea fi citita in intregime pe site-ul CEJ dupa ora 14 00.

CEJ nu s-a pronuntat asupra aspectelor legate de viata privata, care astfel pot fi deduse in fata instantei supreme europene in cadrul altor cauze.

Doua cazuri sunt deja 'pe teava' pentru o astfel de actiune la CEJ - cazul Germaniei, unde exista deja o plingere la Curtea constitutionala (vezi reactia Grupului de lucru impotriva pastrarii datelor de trafic) si Irlanda (unde exista actiune intentata de Digital Rights Ireland in instantele nationale - vezi reactie TJ).

Comenteaza pe Drept & Internet - noutati si opinii.