Guvernul francez a intocmit un proiect de lege care prevede ca cei care descarca in mod repetat si ilegal filme, muzica si jocuri, vor ramane fara conexiune internet pana la un an, noteaza AFP. Bloggerii, expertii high-tech si asociatiile care apara drepturile consumatorilor sustin ca ideea este monstruoasa, nu va avea avea efectele scontate si va face mult rau.

Informatia pe scurt:

- Daca legea va trece, cei care descarca in mod repetat continut ilegal de pe net ar ramane fara conexiune chiar si un an.

- Ideea e sustinuta de artisti precum Johnny Hallyday si Charles Aznavour, casele de discuri si producatorii de filme spun ca vanzarile s-au prabusit din cauza pirateriei.

- Ideea e considerata monstruoasa de multi si e posibil ca oameni de buna credinta sa ramana pe nedrept fara internet.

- Unii propun aplicarea unui "abonament" lunar care sa dea utilizatorilor dreptul sa descarce nelimitat.

Franta are 30 de milioane de utilizatori ai internetului, iar o treime au admis ca descarca filme, muzica si jocuri, arata un studiu recent. Convins ca download-urile ilegale pun in pericol industria muzicala si de film, guvernul francez vrea sa le taie net-ul celor care descarca mult continut ilegal si nu renunta la acest obicei nici dupa trei avertismente scrise. Cei din industria muzicala si de film spun ca pirateria e de vina pentru scaderea cu 50% a vanzarilor, iar guvernul vrea sa-i ajute cu aceasta lege care va ajunge in Parlament sub forma de proiect saptamana aceasta.

Ideea este sustinuta de 50 de artisti, de la Johnny Hallyday la Charles Aznavour, care au semnat o petitie prin care vor sa atraga atentia publicului.

Sustinatorii proiectului de lege spera ca prevederile vor reusi sa-i convinga pe cei care descarca mult sa renunte la asta si sa cumpere muzica si filme cu licenta, insa opozantii ideii spun ca proiectul atenteaza la libertatile individului.

Grupul UFC-Que Choisir care sustine drepturile consumatorilor spune ca proiectul e o monstruozitate care va pedepsi o firma intreaga pentru faptele unui angajat sau va priva o familie de internet din cauza nebuniilor unui copil.

Expertii in internet spun ca legea nu va avea efectul scontat deoarece tinteste site-urile de file-sharing, insa mai nou se face piraterie pe site-urile de video streaming mult mai usor.

Economistul Jacques Attali spune ca masura ar fi absurda pentru ca ar lasa familii intregi fara internet pe nedrept, iar artistii nu au nimic de pierdut daca tot mai multi le vor cunoaste munca. El mai spune ca acum ar fi scandalos ca in loc sa li se ofere ceva gratis tinerilor, foarte afectati de criza, sa fie pompati banii catre casele de discuri si producatorii de filme.

Multe voci din industrie spun ca ar fi de preferat sa existe o taxa pe care "internautii" sa o plateasca pentru a avea acces nelimitat la download-ul de filme, muzica si jocuri.

"Trebuie sa lucram la noi modele de afaceri, nu sa aplicam masuri care nu vor merge", spune Pierre Kosciusko-Morizet seful grupului ACSEL care reprezinta 180 de firme din high-tech si internet.